Uuniruokaa flunssaa torjumaan

Tuulee, tuulee, aina vain tuulee!
Eilen tuuli niin navakasti, että kotimatka Suomi-seuran kokouksesta tuntui lähes pelottavalta. Tuuli ei ensin meinannut päästää edes autoon, sillä en tahtonut saada auton ovea kiinni ja silmillä pyörivät hiukseni estivät näkemästä juuri mitään. Autoon päästyäni huomasin sen keinuvan lähes veneen tapaan, niin kovia tuulenpuuskat olivat. 


Kuvitelkaapas miten sellainen reipas 20 m/s tuuli keinuttaa autoa näillä korkeilla silloilla. 



Tuuli on tänään vähän lauhempaa, mutta aamu-uutiset kertoivatkin sitten sen tuhoista ja Flatangerin suurpalosta, joka siis on suurin sodan jälkeen koettu palo täällä Norjassa. Lähes sata rakennusta on tuhoutunut täysin. Palo sai ilmeisesti alkunsa korkeajännitelinjoista, jotka tuulen voimasta osuivat toisiinsa ja löivät kipinöitä. Kipinät osuivat rutikuivaan maahan ( ei lunta, ei sadetta ) ja tuuli veikin sitten tulta mukanaan aivan uskomattomalla vauhdilla. 
Surullista katsottavaa tuo Flatangerin kylän maisema nyt illalla ja tuli jatkaa etenemistään. Uusia taloja on nyt vaarassa. 

Toivomme nyt kaikki tuulen lauhtumista, sillä muutenhan esim. täällä Stavangerissa paistaa jo aivan ihana aurinko ja lämpöasteita oli tänään +6.
Kevätesikot ovat jo kaupoissa ja mikäli näillä lämpötiloilla jatketaan, voivat ne kohta kukkia jo terassillakin. Toistaiseksi iloitsemme vielä talviruususta.





Ulkona en ole juurikaan tänään käynyt, sillä kurkkukipu ja pieni kuume ilmestyivät palellun yön jälkeen vieraakseni. Harmi! Minulla on viikko aikaa parantua, sillä ensi viikolla suuntaan nenäni kotimaata kohti ja matkalle ei ole mukavaa lähteä flunssan kourissa. 

Flunssaa hoitelenkin sitten  jälleen vakiokuureillani, eli kreikkalaisella ruualla ja teellä. 
Tänään tein uunivihanneksia kreikkalaisen lääkärin ja ravintoterapeutin Fedon Chatzipanagiotoun ( muuttanut nimensä Norjassa Lindberg:iksi) ohjeella. 
Souvlakin kanssa tämä paistos oli aivan ihanaa herkkua, mutta se sopii myös kanan ja kalan rinnalle. Itse tein isomman annoksen, jotta saan osan pakkaseen ja osan anopille huomenna lounaaksi. Tämä on niin maukasta, että suosittelen sitä ihan kaikille. 

Kreikkalaistyyliset uunivihannekset:

Iso pataatti ( noin 300g)
250g juuriselleriä
250g kesäkurpitsaa
250g munakoisoa
2 paprikaa
2 porkkanaa
2 sipulia
noin 500g tomaattimurskaa
4 valkosipulin kynttä
1 dl oliiviöljyä ( myönnän, että itse laitan aika lailla reilummin)
suolaa
pippuria
1 rkl kuivattua tai 4 rkl tuoretta oreganoa
1 rkl kuivattua tai 2 rkl tuoretta rosmariinia
1 rkl kuivattua tai 4 rkl tuoretta minttua




Kuori ja paloittele vihannekset ja juurekset. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja kaada uuninvuokaan. Peitä foliolla. 
Paista 180 asteessa noin 45 min. , poista folio, nosta lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä noin 15-20 min. kunnes kasvikset ovat saaneet kauniin värin. Itse lisään lopuksi vähän öljyä ja pippuria pintaan. 





Tämä oli hyvää!!!




Iltapalan kanssa nautitaan kreikkalaista yrttiteetä, jota kannoin kesällä Symin saarelta - nyt kantamisen kannattavuuden huomaa taas, sillä mikään ei ole vuoristoteetä parempaa flunssalääkettä. Kunpa saisitte tuoksun tästä purkista - se tuoksuu kreikkalaiselta keittiöltä talvisaikaan <3 Kamomillaa, minttua, sitruunaa, salviaa...puuhellan tuoksuun sekoittuneena. 





Nyt siis vain parannellaan ja toivotaan, että flunssanpoikanen menee menojaan ja tuuli rauhoittuu kokonaan. Nukkumaan käydään Flatanger ajatuksissa ja rukouksissa. 

Vi snakkes, Marianna







Kommentit

  1. Karmealta kuulostaa se tulipalo, toivottavasti tuuli tyyntyy pian. Minäkin tykkään uunikasviksista, tomattimurskaa en ole koskaan lisännyt, sitä pitää kokeilla. Ihanaa päivää sinulle!

    VastaaPoista
  2. herkulliselta näyttää vihannekset, kiitos reseptistä.

    Se tulipalo on todella järkyttävä tapahtuma.

    VastaaPoista
  3. Täällä uutisista luettu kyllä kans tulipalosta, kuulostaa järkyttävältä!!
    Ihanalta näyttää juurespaistoksesi, tuli heti mieleen, että tekisin tuohon tsatsikin kylkeen :)
    Koitahan parantua!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kivasta reseptistä, tykkään tehdä uunijuureksia ym. joten tätä on kiva kokeilla. Ihan järkyttävä tuo palouutinen, toivottavasti tuli saadaan pian aisoihin.

    VastaaPoista
  5. Sydän syrjällä olen seurannut mediasta Norjaa kohdanneita kaameita tulipaloja :-( Tuntuu niin pahalta kotinsa menettäneiden ihmisparkojen puolesta.
    Kiitos superherkullisesta uunivihannesreseptistä! Täytyy testata, ehdottomasti!
    Pikaista paranemista!

    VastaaPoista
  6. Hei Marianna! Löysin blogisi Teijan kautta. Mielenkiintoinen blogi sinulla - elämää ja arkea Norjassa. Minua viehättävät ulkosuomalaisten blogit, olen itse vuosia sitten asunut Irlannissa. Ja sinä olet vielä turkulainenkin. Esittelen saman tien itseni, olen Tuulia Turusta ja lukijaksesi ryhdyn.
    Hurjia nuo Norjan tulipalot. Siellähän on kokonaisia kyliä palanut. Valtavia katastrofeja ihmisille ja ympäristölle. Ihmishenkiä ei ole taidettu menettää, näin olen ymmärtänyt.
    Ja kiitos minäkin nappaan talteen tuon vihannesreseptisi, kuulostaa ja näyttää herkulliselta.
    Hyvää loppuviikkoa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valohoitoa psori-käsille ja mielelle :)

Syyspäivän throw back huhtikuun hetkiin

Kreikkalaiset tuliaiset