Hurmaava Italia - Alghero



Bella Italia! 
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore. When the world seems to shine like you've had too much wine - that's amore! 
Bells will ring ting-a-ling-a-ling and you'll sing VITA BELLA...."

Italia se osaa hurmata ja saada ting-a-ling-a-ling kellot soimaan - niin tälläkin kertaa :)
Reilu viikko VITA BELLAA Sardniniassa oli täynnä mukavia retkiä, kokemuksia, hyvää ruokaa & viiniä, kauniita rantoja ja jalkapallohulinaakin, joten kotiin matkattiin hymyssä suin ja hurmuriin hullaantuneena :)

Kuvamäärä tältä lomalta on mittava, joten jaan lomapostaukseni kolmeen osaan. 
Osa 1 - Alghero
Osa 2 - Grotto di Nettuno
Osa 3 - La Pelosa ja Korsikan Bonifacio (kävimme nimittäin Ranskassakin)

Algheron kaupunki, jossa me asuimme, on noin 40 000 asukkaan rantakaupunki ja sen erikoisuuksia on katalonialaisen kulttuurin ja kielen sekoittuminen italialaiseen (muisto menneiltä ajoilta). Katujen nimet ovat täällä yhä myös katalaaniksi ja varsinkin vanhemmat ihmiset puhuvat edelleen katalaania.

Algheron kapeat kadut olivat täynnä leppoisaa elämää, pizzan tuoksua, kukkia ja kyyhkysiä. Talojensa edessä istuvia mummoja riitti täälläkin ja pieniä sylikoiria omistajineen vielä mummojakin enemmän :) Sardinialaiset rakastavat koiria! 

Trattorioissa saattoi herkutella paninilla, gelatolla, pastalla, pizzalla ja tietysti suoraan merestä tulleilla herkuilla, jotka täällä valmistettiin italialais-katalonialaiseen tapaan. 
Minä kokeilin mm. spaghetti all'algheresea - pieniä simpukoita ja algheron omaa kastiketta.  Frutti di Mare Algheron tapaan tuli mustekalalla, simpukoilla, suurilla scampeilla ja kalalla (en tiedä mikä kala) höystettynä - aah miten hyvää.
Lisäksi herkuttelin meriravuilla.
Saaren oma olut Ichnusa oli erinomaista sekin (muinaiskreikkalainen nimi muuten) ja viini  suloisen pehmeää ja kevyttä - it made the world shine ;)
Pastaa ja spaghettia löytyykin sitten moneen makuun ja italialaiset itse näyttävät rakastavan pizzaansa (kyllästymättä).

Kujien pikkuputiikit myivät niin italialaista designvaatetta kuin matkamuistojakin, mutta kukaan ei tyrkyttänyt mitään ja tunnelma oli todellakin sivistyneen leppoisa.
Myrtti on täällä pidetty ja paljon käytetty mauste, joten sitä tuli kokeiltua niin gelatona kuin kahvin mausteenakin ja tietysti ostettua mukaankin. Lisäksi löysin muutaman ihanan sisustusliikkeen, joista mukavin oli Uno piu Uno -niminen liike.

Vanhan kaupungin talot ovat julkisivultaan varsin shabby chic -tyylisiä ja syy talojen vähän rappeutuneeseen ulkonäköön (niin täällä kuin Korsikallakin) ei ole yksistään niiden ikä, vaan tänne alpeilta puhaltavat mistraalituulet ja mereltä tuulen mukana tuleva suola. 
Tämä mistraali-suolayhtälö syö hiekkakiveä ja muutakin kivimateriaalia, joten vaikka se patinaa luokin, on se samalla suuri ongelma.
Tästä enemmän Korsika-postauksessa.


Pistäydyin myös hiljentymässä kauniissa San Francescon kirkossa, joka oli suorastaan kuin koru kaikkine yksityiskohtineen. Arkkienkeli Mikael, kaupungin suojeluspyhimys, oli läsnä niin patsaina kuin maalauksinakin ja tunnelma kirkossa oli niin lämmin, että uskoisin sen saavan ateistitkin hartaiksi - ainakin hetkeksi. 

Itselleni nämä pienet hiljentymiset kirkoissa ovat jo ihan tärkeäksi muodostunut perinne ja tärkeä osa lomarituaaliani.
Satamassa matkaajia suojeli St.Elmo ja pieniä enkeleitä, kyyhkysiä ja pyhimyksiä oli kaikkialla - kaupunki minun makuuni :)


Algheroa kuvina. 
(kannattaa taas klikata suuremmaksi, jotta saa kuvista "kaiken irti".)












Huomaatteko kaksi kiiluvaa silmää? :D





San Francescon kirkon kupoli on Algheron symboli.




Kyyhkysten kaupunki.















Ilta-auringossa.











Sardinian lippu symbolsoi kristittyjen voittoa ja vapautumista arabien vallasta 1096. Arabit ehtivät tuhota paljon kreikkalaisten, espanjalaisten ja foinikialaisten aikaisemmin rakentamaa, joten vapautuminen aloitti uuden aikakauden ja rakentamisen.





St. Elmo suojelee merelle lähteviä.





Sardinian rannat ovat Euroopan kauneimpia ja saarta kutsutaankin siksi toisinaan Euroopan Karibiaksi. Valkohiekkaiset rannat, turkoosi meri ja lähes vesirajaan yltävät mäntymetsät ovat ominaista Sardinian rannoille, eikä Algheron kaupunkiranta Lido:kaan ole yhtään hassumpi vaihtoehto uimaretkelle. Sama valkoinen hiekka ja kirkas vesi löytyät sieltäkin.
Kaupungin kupeessa oleva Maria Pia -ranta ja puisto ovatkin jo sitten todella viehättäviä paikkoja rantaelämää viettävälle.
Jätän rantakuvat lomapostauksen viimeiseen osaan, jossa kerron tarkemmin myös saaren kauneimmasta rannasta - La Pelosasta.
Lämpötila oli nyt kesäkuun lopulla siinä 30 asteen paikkeilla ja merituuli juuri sopivan helpottava, joten olimme oikein tyytyväisiä säänkin suhteen.







Me asuimme tällä kertaa keskellä kaupunkia ja uima-altaamme löytyikin siitä syystä katolta. 
Täällä kelpasi kellua ja kuunnella kyyhkysiä :)
Asuminen keskellä paikallista asutusta oli mielenkiintoinen ja mukava kokemus....kaupungin paras pizzeriakin löytyi samalta kadulta.

Turisteja täällä oli muuten yllättävän vähän ja heistäkin suurin osa italialaisia. Turistien vähyys tekeekin Sardiniasta rauhallisen ja mukavan lomakohteen - ei tungosta, ei jonoja, rauhaisa lentokenttä ja oma rauha.



Toivottavasti piditte kuvavisiitistä Algheroon! Kamerani alkaa ilmeisesti vedellä nyt ihan viimeisiään, eikä oikein enää suostunut zoomailemaankaan, joten uusi kamera on viimeistään joululahjatoiveiden joukossa. Jännitin kovasti kameran jaksamista, kun Sardiniaa kiertelimme ja olenkin siksi helpottuneen tyytyväinen kuvieni laatuun :) Huh!
Laiskasti zoomaava kamera ja kuvaaminen vieraita päitä yms. välttäen oli aika haastavaa nimittäin...


Jatkan lomapostauksia ensi viikolla ja toivotan nyt kaikille oikein hyvää viikonloppua!
Täällä Norjassa sataa ja tuulee muuten todella kylmästi, joten nauttikaa te Suomessa olevat helteestä :)

Vi snakkes, Marianna


Kommentit

  1. Teillä on ollut ihana matka!
    Upeita kuvia! Kiva niitä oli katsella ja ihastella.
    Viime kesänä käytiin Italiassa. Nyt odotan meidän Kyproksen matkaa!
    Ihanaa perjantai päivää sinulle!
    Odotan jo sinun toisia lomakuvia!😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari :)
      Kyproksella en ole käynytkään, mutta tiedän sen olevan oikein mukava lomapaikka!
      Täällä Norjassa meitä odotti matalapaine ja sade on jatkunut nyt neljä päivää :( Hieno alku heinäkuulle siis ;)

      Mukavaa viikonlopun alkua ja loman odotusta <3

      Poista
  2. Ihania taloja, ja maisemia.Kiitos taas kerran kattavasta kuvamateriaalista, ihan kuin itse olisi tehnyt reissun kohteeseen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvamatkat ovat kivoja nekin ja varsinkin synkkinä sadepäivinä. Täällä tulee vettä ihan kaatamalla ja siksipä katselenkin kaikenlaisia lomakuvia, niin blogeissa kuin facessakin :)

      Mukavaa viikonloppua sinne helteiseen Suomeen <3

      Poista
  3. Voi ihana bella Italia!
    Minä olen myös käynyt Algherossa joten kiitos näistä lämpöisistä muisteloista :)
    Italialainen pistaasijäätelö, I love it <3

    60luvunnahkahousut.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistaasi on hyvää, mutta niin oli myrttikin :)
      Söimme gelatot joka ilta :D

      Kiva, että kuvat saivat muistosi hereille - Alghero oli ihana!

      Hyvää viikonloppua <3

      Poista
  4. Kaunis on Sardinia ja viehättävä tämä Algheron kaupunki. Kiitos hienosta nojatuolimatkasta. Oli hienoa kulkea Alhegran kujilla ja maisemissa. Olet ottanut loistavia kuvia! Ja tarinasi soljui.
    Matkaopasainesta sinussa.
    Hyvää viikonloppua vuonoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula - kiva, että nojatuolimatka viehätti :)

      Oikein hyvää viikkoa sinulle <3

      Poista
  5. Bella Italia! Si, si! Joka sana niin totta. Sydän sykähtää, kun kuviasi katselee ja mielessä siintää jo matka noihin maisemiin. Kiitos pienestä palasta Italiaa, jonka meille tarjoilit! Jään odottelemaan toista annosta :-D
    Ihanaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä kiittää - aina yhtä mukavaa jakaa kauniita maisemia ja tunnelmia.
      Toinen osa on tekeillä jo :)

      Poista
  6. Bella Italia! Si, si! Joka sana niin totta. Sydän sykähtää, kun kuviasi katselee ja mielessä siintää jo matka noihin maisemiin. Kiitos pienestä palasta Italiaa, jonka meille tarjoilit! Jään odottelemaan toista annosta :-D
    Ihanaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  7. Mahtavia kuvia ja kivaa tekstiä.

    VastaaPoista
  8. Nyt vasta ehdin katsoa italia-kuvauksesi. Ihana!

    Minäkin rakastan Italiaa ja tämä taitaa olla ensimmäinen kesä moneen vuoteen, kun en sinne pääse. Kiitos kuitenkin virtuaalimatkasta. Upeat kuvat.

    Minä haltioiduin mustavalkoisesta katukuvastasi ihan todella. Siitä oli vaikeata siirtyä eteenpäin. Mikä tunnelma!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena!
      Mustavalkoiset kuvat viehttävät minua nykyään ja esim. tuo kuva oli ehdottomasti parhaimmillaan nimenomaan mustavalkoisena. Mukavaa kuulla, että pidit siitä.

      Hyvää viikkoa teille!

      Poista
  9. Italialainen ruoka...maailman parasta ja ai, niin vaarallista. Jämähtää heti vyötärölle. Toisaalta, elämässä pitää olla nautintoja!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valohoitoa psori-käsille ja mielelle :)

Syyspäivän throw back huhtikuun hetkiin

Kreikkalaiset tuliaiset