Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

torstai 23. toukokuuta 2013

Paraatit ja helluntain helle

Enpä ole juurikaan tänne blogimaailmaan viime päivinä ehtinyt, niin on pitänyt kiirettä! Tänään nautiskelen kuitenkin vapaapäivästä ja koska ulkona tuulee vähän liiankin vilpoisesti, ajattelin istahtaa blogini seuraksi ja kirjoittaa muutaman rivin :) 

Täällä tuulee todellakin niin reippaasti, että takapihani tulppaanit ovat kaikki ihan kunnolla kallellaan ja muutama on tainnut katketakin :(  Kyseessä on kaiken lisäksi tuulista armottomin, pohjoistuuli  - fyttikatta så kaldt, kuten täällä sanotaan ;)  Helluntain ja sitä edeltäneen kansallispäivän, 17. mai, saimme kuitenkin viettää hienossa säässä ja siitä olemme iloisia. Lauantaina mittari kohosi parhaillaan 27,5 asteeseen ja mehän huristimme jo aamusta maalle aurinkoon ja uimaan!

Kansallispäivän vietosta kerroin viime vuonnakin, onhan se Norjassa aivan omaa luokkaansa ja varsin merkittävä päivä meille kaikille. 
Minulla on tapana nukkua ikkuna auki, jotta kuulen aamulla klo. 7 kajahtavat tykinlaukaukset ja laivojen yhteisen sumutorvikonsertin. Koululta alkaakin miltei heti herätyksen jälkeen kuulua soittokunnan harjoittelua ja me aloitamme päivämme aamiaisella ja talon koristelulla. Lippu salkoon ja pieniä lippuja kukkapenkkiin ja -purkkeihin.
Kansallispukuihin pukeutuminen on sekin oma ohjelmanumeronsa, hopeat on kiillotettu jo edeltävänä iltana ja painavien villakangaspukujen pukemisessa on oltava mukana avustaja tai parikin.

Vuoden kakku oli Pavlova - ohje Vakrehjem -lehden blogista. Se maistui kaikille ja sai paljon kehuja.

Koulujen paraati, jossa mukana ovat myös päiväkodit, alkaa klo 10 ja reitin varrelle kokoontuu valtava määrä väkeä paraatilaisille vilkuttamaan. Tunnelma on "vappumainen" ja perinteiset laulut raikuvat paraatista. Täällä saarellamme paraati pysähtyy paikalllisen vanhainkodin / sairaskodin eteen ja meteli hiljentyy hetkeksi, kun paraati katsojineen laulaa kansallislaulun: Ja, vil elsker dette landet.

Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem,
furet, værbitt over vannet,
med de tusen hjem.
Elsker, elsker det og tenker
på vår far og mor
og den saganatt som senker
drømmer på vår jord.

Norske mann i hus og hytte,
takk din store Gud!
Landet ville han beskytte,
skjønt det mørkt så ut.
Alt hva fedrene har kjempet,
mødrene har grett,
har den Herre stille lempet,
så vi vant vår rett.


Kouluilla on tämän jälkeen ohjelmaa, leikkejä, makkarakojuja ja kakunmyyntiä. Pillit ja ilmapallot kuuluvat myöskin kuvaan, aivan kuten Suomessa vappuna.
Kaupungilla on koko päivän paraateja, folketoget on näistä suurin. Siinä kulkevat satojen järjestöjen, urheiluseurojen ja yhdistysten edustajat ja tämän vuoden voittaja oli cheerleaderseura Stavanger Diamonds.

17.maina syödään hyvin ja pukeudutaan hienosti. Kaupunki on juhlakoristeltu ja tunnelma aina yhtä mukava! 
Illalla sitä on yleensä aika väsynyt, mutta lasin jaksoin tänäkin vuonna kohottaa! Itsenäisyys on juhlan arvoinen asia ja Norja hyvä maa asua ! Gratulerer med dagen!

Onnea Norjalle <3
Helluntaina kylässä kävi siis suuresti rakastettu ja aina niin kaivattu Helle!!!! Helle kuvina - sanoja tässä ei edes kaivata :D
Kesäruoka on ihanaa - helppoa!Hellepäivän iltaa vuonossa.Nyt vain odotellaan, että helle tulee takaisin!
Oikein hyvää toukokuun loppua teille kaikille <3

Marianna


5 kommenttia:

 1. Kansallispäivän vietto näytää olevan siellä paljon iloisempaa kuin täällä.

  Mukavaa toukokuun loppua myös sinulle:)

  VastaaPoista
 2. Täällä se on todellakin ennenkaikkea lasten juhla ja onhan kevät hieno ajankohta. Adventti ja vuoden pimein aika tekevät Suomen päivästä aovam toisenlaisen, vaikka voisihan sitä lapsille juhlaa järjestää silloinkin.

  VastaaPoista
 3. Ihana kuva tuo viimeinen... Teillä on kyllä melkoinen paratiisi siellä <3
  Ihanaa uutta alkavaa viikkoa sinne kauneuden keskelle!

  VastaaPoista
 4. Hmmm Bollingeria, se siis niin parasta...Tuo kansallispäivänne hurmaava juhla, kodikas ja lämmin. Taijankin tästä lähteä kurkkimaan Vakrehjemmin bloggiin tuota ohjettasi , lehti minulle tulleekin :)

  VastaaPoista
 5. Kurki ihmeessä - se oli niin hyvä kakku! Omassa versiossani käytin mustikoita ja mansikoita, marjojahan voi vaihdella! Nyt laitoin (niin ikään Vakrehjemmin blogista) jougurttijälkkäriä...maustamatonta jougurttia, marjoja ja siirappia kerroksittan laseihin....nami nam.

  VastaaPoista