Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

tiistai 3. toukokuuta 2016

Amsterdamissa, osa 2 - Keukenhofin puutarhat


 Tervetuloa mukaani Keukenhofin puutarhoihin - kevätparatiisiin vailla vertaa.
Keukenhof (keittiöpuutarha) avasi ovensa yleisölle ensi kertaa vuonna 1950, mutta puutarha täällä on ollut jo 1400-luvulta lähtien. 
Kreivitär Jacqueline van Bavarian keittiöpuutarha, joka myöhemmin muuntautui englantilaiseksi puutarhaksi ja sittemmin kevätkukkapuutarhaksi on nykyään yli 200 hehtaarin alue ja täällä on yli 7 miljoonaa kevät-/sipulikasvia. 
Keukenhof on auki keväisin kahdeksan viikon ajan ja vierailijoita tänne riittää ympäri maailman.  Vuonna 2015 Keukenhofissa vieraili 1.175 000 ihmistä.

Matka Amsterdamista (kerroin Amsterdam-tunnelmistamme edellisessä postauksessa) Keukenhofiin, Lisseen, onnistuu hienosti paikallislinja-autolla ja kestää reilun tunnin (sisältää bussinvaihdon Schipholissa). Matkalla voi ihailla värikkäitä tulppaanipeltoja.

Keukenhof on kuin suoraan satujen maasta! Täällä on tavattoman kaunista ja pääosaa näyttelevät tulppaanit! 

Tein muuten läksyni ja luin Holland Heraldista tulppaanitietoa :)
Tiesittekö te, että sana tulipa tarkoittaa turbaania. Tulppaani oli turkkilaisten ottomaani sulttaanien suuresti ihailema kasvi ja he koristelivat mm. turbaaninsa ja viittansa tulppaanisymboleilla. 
Turkissa tulppaaneille oli myös omat kapeat vaasinsa LALEDAN:it ja tulppanien katsottiin  kertovan/symboloivan myös sitä, miten ihmisten tulisi Allahin edessä käyttäytyä - seistä suorana, mutta osata myös kumartaa nöyränä.
Turkkiin tulppaanit tulivat aikanaan Keski-Aasiasta ja Turkista ne matkasivat Euroopaan (tarkemmin sanottuna Itävaltaan) vietnamilaisen lähettilään, Ogier Ghiselin de Busbecqin mukana 1500-luvulla. 
Hän puolestaan antoi tulppaaninsipuleita lahjaksi hollantilaiselle kasvitieteilijälle, Carolus Clusiukselle - tulipa Clusiana oli syntynyt. 
Alankomaiden olosuhteet huomattiin pian tulppaaneille varsin otollisiksi ja 1600-luvulla maassa vallitsikin jo suoranainen tulppaanikuume. Sipuleista maksettiin tuolloin omaisuuksia ja moni toivoi rikastuvansa tulppaanikaupalla. 

Tulppaanit ovat Hollannin kansallissymboli, ne ovat täällä kaikkialla! Täältä ne ovat jatkaneet matkaansa myös muualle maailmaan ja matkaavat yhä vain :)


Keukenhofissa on helppo ymmärtää, miksi koko maailma rakastaa näitä värikkäitä turbaaneja ja täällä oli tälläkin kertaa vieraita kaikista maailman kolkista. Rakkaus puutarhoihin yhdistää ihmisiä uskonnosta, kansallisuudesta, sukupuolesta, iästä, ihonväristä tai poliittisista näkemyksistä riippumatta. Puutarhoissa voitaisiinkin rakentaa maailmanrauhaa - sitäpaitsi, puutarhahommat saisivat varmasti turhautuneimmatkin häiriköt hyvälle polulle :) 


Ja nyt Keukenhofiin...
(muistattehan, että kuvat saa klikkaamalla suuremmaksi)


Niimpal kauhia tyytyväine turisti kukei kattomas :D
Puutarhoissa oli myös kahviloita, ravintoloita ja myymälöitä. 

Maalaismaisemaa.
Täällä Stavangerissa riehui eilen myrsky ja uusi, hieno puutarhalyhtyni makaa nyt sirpaleina terassilla..... joka on lisäksi täynnä kaatuneista kukkapurkeista vierinyttä multaa. 
Loppuviikoksi luvataan kuitenkin jo 20 asteen lukemia ja aurinkoa taivaan täydeltä, joten eiköhän se tästä vielä iloksi muutu.

Eilinen ilta sisälsi myrskystä huolimatta paljon mukavaakin, sillä tapasimme tyttöporukalla täällä vierailevan, vuosi sitten Suomeen palanneen ystävämme!  Oli ihanaa nähdä pitkästä aikaa :) Kiitos koko seurueelle hauskasta maanatai-illasta ja ihanaa lomaviikkoa sinulle neiti M! Toivottavasti piditte Keukenhofista ja tulppaanitarinasta :) 

Hellettä odotellessa........, Terv. Marianna.

14 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat ja kukat! En olekaan itse tänä keväänä käynyt tuolla varsinaisessa puistossa lainkaan. Kaunista näytää olevan tänäkin vuonna. Oliko siellä niissä näyttelyhalleissa nähtävää? Viimekeväänä ainakin yhdessä hallissa taisi olla hää-teema ja eräässä toisessa olivat orkideat valloillaan.

  Eikös tullutkin merkillinen olo, kun kukkien määrä oli niin huima?

  Luin, että teille on luvassa lämmintä. Ihanaa, samoin täällä. Nautitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä näyttelyhallissa oli jälleen orikideoita - aivan upeita. Toisessa oli erilaisia tulppaaniasetelmia, pari hääjuttuakin ja lisäksi mm. hibiscuksia yms.
   Olo oli tosiaankin kuin satumetsässä - lapsuuden satukirjoista. Tuoksu oli hurmaava ja vaikka väkeä oli paljon, ei se häirinnyt ollenkaan.

   Nautitaan alkavasta kesästä :)

   Poista
 2. Mykistävän upeita tulppaaneja, mitä värien ilotulitusta! Teillä on ollut kyllä mahtava, elämyksellinen reissu, olisipa kiva itsekin päästä kokemaan keväinen Amsterdam. Tai olen minä siellä kerran käynytkin, kuusitoistakesäisenä, EF:n kielikurssilaisena. Tuolloin kaikki aika taisi vaan mennä poikien perään katsellessa, jostain syystä kukat eivät siinä iässä vielä kiinnostaneet :) Heleää helatorstaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eivät taida kukkaset 16-vuotiaan päätä kääntää..hihii ;)
   Suosittelen kyllä Amsterdamia ja Keukenhofia nimenomaan huhtikuussa, jolloin kukkaloisto on kauneimmillaan. Me myöhästyimme päivän verran Kings Dayn juhlinnasta, joka olisi ollut hieno sekin.

   Nauttikaa lämmöstä Teija - teillä se jo on :)

   Poista
 3. Iik, kuinka paljon kauniita kukkia! Ehkä jo kohta täällä omassakin pihassa tulppaanit loistossaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tässä välillä niin kylmä, että tulppaanit ovat antaneet odottaa kukintaansa. Nyt ovat aukeamassa :)
   Mukavaa loppuviikkoa AnniK!

   Poista
 4. Wau! Aivan upeita kuvia!
  Ja niin paljon ihania tulppaaneja!

  VastaaPoista
 5. wau! Uskomattoman ihana paikka!

  VastaaPoista
 6. Oi miten kaunista! Mä varmaan sekoaisin tuolla ;D Voi harmi sun puutarhalyhtyä :(
  60luvunnahkahousut.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuolta kyllä olisi pois halunnut lähteä!
   Mies lupasi nyt ostaa uuden lyhdyn - toivotaan, että tuulet rauhoittuvat :)

   Poista
 7. Huh, sitähän jää ihan sanattomaksi tuon kauneuden edessä! Ja niin taitavasti kuvattu! Olemme olleet usean kerran asuntoautoreissulla Hollannissa, mutta aina kesällä, emmekä siis ole koskaan päässeet osallisiksi noiden kukkapeltojen kauneudesta.
  Kiitos myös kivasta tietopaketista!
  Hyvää Helatorstaita täältä Turun seudulta! T.Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Suosittelen tosiaankin Hollantia huhti-toukokuussa - upea kukkaloisto :)
   Mukavaa Helatorstaita sinne kotikulmille <3

   Poista