Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

maanantai 23. maaliskuuta 2020

Corona-ahdistuksen selättämistäHaluaisin oikeastaan kirjoittaa jostakin ihan muusta, en julmasta viruksesta, joka kantaa ennen kevättä 2020 niin hyviä assosiaatioita luonutta nimeä, mutta enhän minä pysty siitä kirjoittamattakaan olemaan! 
Corona on saanut maailman polvilleen ja meidät kaikki täysin epätodelliselta tuntuvaan, vapaudettomaan, pelokkaaseen tilaan.

Täällä Norjassa on tänään 2557 tartunnan saanutta ja heistä sairaalahoidossa 194. 
Kuolleita on 10.
Rajamme ovat lähes kiinni. 
Koulut, päiväkodit, kampaamot, kuntosalit, uimahallit, hierojat, hammaslääkärit ja lukuisat likkeet, ravintolat ja pubit ovat suljettuja.
Kaikki tapahtumat, konsertit, jumalanpalvelukset, konfirmaatiot, häät jne. on peruttu/siirretty.
Kaikki, joilla siihen on mahdollisuus, tekevät etätöitä.
Mökkeily on kielletty, tai ainakin niillä yöpyminen. 

Ruokakaupassa käyminen tuntuu lähes venäläiseltä ruletilta, oli sitten antibacia, hanskoja ja kasvoja suojaavia huiveja vaikka miten.

Myönnän vahtivani perheeni käsienpesua kuin haukka. Pesen ruokaostokseni (kaiken minkä voi pestä), ennen kuin laitan ne kaappiin ja desinfioin ovenkahvoja, kaukosäätimiä, puhelimia ja vaikka mitä jatkuvasti.
Kaipaan mökille, jossa tunnen olevani paremmassa turvassa, sillä minulla on astma ja kuulun siksi riskiryhmään.
Kuluneen viikon kohokohta lienee ollut kirurgien käyttämän saippuan löytäminen apteekista! Sehän on suoranaista kultaa! 

Iltaisin on vaikea saada unta ja huomaan, että uutisia ei kannata katsoa enää klo 21 jälkeen.

Tunne siitä, että tämä näkymätön vihollinen ravistelee meitä miten haluaa, on ahdistava.
Ahdistusta kasvattavat lisäksi luvut, jotka päivittäin näyttävät uusimman työttömien, lomautettujen, sairastuneiden, teho-osastolle joutuneiden ja kuolleiden määrän.

Keskustelupalstojakaan ei kannata lukea, sillä ihmiset ovat varsin nopeita etsimään "syntipukkeja", joita voi nimitellä, uhkailla ja kauhistella. Virus kun on näkymätön, eikä sille voi huutaa.
Syytös onkin siksi helpompi kohdistaa heihin, jotka lomailivat Italiassa ja Itävallassa, ihmisiin jotka haluaisivat mökeilleen ja pois kaupungeista, hamstraajiin, heihin, jotka ulkoilevat suosituilla alueilla...... syyllisiä pitää olla ja pahimmillaan ollaan jo ampumassa mökkeilijää niskaan ja viemässä hamstraajaa muilutettavaksi.


Pimeyden keskellä on toki valoakin ja jokainen toivoa antava, hyvä ja iloinen uutinen on kuin taivaalla loistava kevätaurinko, yhtä lohduttava.
Ihanat italialaiset ja ranskalaiset laulamassa parvekkeillaan, ihmiset, jotka haluavat auttaa naapureitaan, Venetsian kirkastuneet kanavat ja delfiinit, nettikonsertit, hirtehishuumori ja ystävät, joita voi halata somen kautta.
Bergenissä satamaan uiskenteli eilen miekkavalaita ja moni uskoo sen johtuvan siitä, että risteilijäalukset ovat nyt poissa.Omaa Corona-ahdistustani koetan selättää seuraamalla ja kuvaamalla keväistä luontoa, leipomalla, siivoamalla kaappeja, katsomalla tv-sarjoja (Outlander-maratoni menossa) ja tekemällä pihatöitä. 
Mustarastaat rakentavat jo pesäänsä takapihamme murattiin, jonka välttämätön kevättypistyshomma tehtiinkin muuten eilen.... pesäaluetta erityisesti varoen. 
Olen ostanut korillisen orvokkeja ja hakenut pääsiäiskoristeet vintiltä. 
Olemme ulkoilleet koiran kanssa ja niin mukavaa kuin se muuten onkin, tuppaa poluilla ja rannoilla olevan vähän liikaa ihmisiä ja sitä saa tuon tuostakin hypätä tien reunaan tai jopa ojaan. Kaikki eivät kunnioita 1-1,5 metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.
Viikonloppuna ihmisiä oli kaikkialla ihan valtavat määrät, sillä kaunis kevätviikonloppu, (jota ei voinut viettää mökeillä) sai normaalia suuremman väkimäärän puistoihin, rannoille, lenkkipoluille ja metsiin. 
Ei ihan turvallista menoa sekään.


Rukoilen ihmettä. 
Jospa virus kuolisi itsestään, palaisi loppuun kuin aikansa riehunut tulipalo. 
Jospa huomenna keksittäisiin toimiva lääke.


Meillä on täällä kotosalla etätyöläinen, joka on nyt reilun viikon ajan kokoustanut kriisikokousta toinen toisensa jälkeen, mutta täällä on myös kaksi etäopiskelijaa ja sehän tarkoittaa, että minun työpisteeni on päiväsaikaan valloitettu. 
Tänään päätin kuitenkin istua täällä hetken, käydä läpi ottamiani kevätkuvia ja nakutella ilmoille tämän postauksen.Toivottavasti nämä kuvani tuottavat nekin jonkinmoista iloa.

Luonto ei ole Coronasta moksiskaan.

Ahkerat ahertajat kroukuksia moikkaamassa.Kirsikat ovat puhkeamassa kukkaan, samoin narsissit.


Kasvua versoavat solmut - niin elämässäkin :)

Lenkkeily kameran kanssa piristää aina, mutta parhaiten näin keväällä.

Sammakoita metsästetään taas. Lenkkimaisemia menneeltä viikolta.Me jäämme nyt odottamaan hallituksen uusia linjauksia ja katsomme iltauutisten jälkeen lisää Outlanderin tapahtumia.
Huomenna on toivottavasti jo parempi päivä.Mikä Corona-tilanne siellä Suomessa on tänään? 
Entä muualla? 


Voikaahan kaikki hyvin, pysykää turvassa ja terveinä. 

Nautitaan ainakin keväästä!


Vi snakkes, 

Marianna

21 kommenttia:

 1. Samoilla ajatuksilla kirjoittelin itse postausta, mitenkä olla kirjoittamatta Coronasta, se kun on nyt päällimmäisenä elämässä. Mutta, toisaalta kirjoittaminen myös helpottaa ja antaa tilaa muille ajatuksille.
  Tsemppiä ja pysytäänhän terveinä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin <3 Koetetaan pysyä terveinä ja pitää mieliala, jos ei nyt korkealla, niina ainakin kohtalaisen hyvänä.

   Poista
 2. Kauniit keväiset kuvat, ja tuo meri on ihana, sitä kun on täälläkin päin turussa. Ise olen elänyt ihan normaalia elämää, ihmiset ei olisi niin ahdistuksissaan, jos ei media rankuttaisi koko ajan korona korona, ja niitä lukemia, ennustuksia, olettamuksia, miksi meidän niitä tarvitsee tietää, just ihmiset pääsi ilmasto ahdistuksesta, kun jatkuvalla syötöllä tuli siitä telkkarista.Minun sydämeni on nyt täyttänyt suru viikon ajan, kun ystäväni ja laulujen tekijä kuoli yllättäen 61 vuotiaana, hän teki paljon lauluja eturivin artisteille, blogiin laitoin yhden kuunneltavaksi.
  Toivotan sinulle voimia ja iloa pian tulevaan kesään, jolloin kaikki voi olla toisin uskon niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piritta ja voimia sinnekin <3 Osanotto suruusi <3
   En oikein pääse tänne työpisteeseeni, joten en ole kyennyt kunnolla blogeissannekaan vierailemaan. Koetan ehtiä nyt viikonloppuna.
   Varmasti vaikeaa sinulla nyt, mutta toivotaan, että tämä painajainen kohta helpottaa. Voi hyvin <3

   Poista
 3. Suomen korona-tilanne on hieman Norjaa perässä. Tänään todennäköisesti Uudeltamaalta kielletään liikkuminen muualle Suomeen. Minusta se on hyvin perusteltua, sillä koronatartuntoja on eniten pääkaupunkiseudulla, eivätkä kaikki noudata hallituksen ohjeita.

  Itse kuulun myös astman vuoksi riskiryhmään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt Uusimaa onkin sitten lukossa, mutta tulikohan tämä vähän liian myöhään?
   Täälläkin valtaosa tartuntoja on Oslon suunnalla.

   Voi hyvin <3

   Poista
 4. Kuulin aamulla uutisissa että Ruotsissa ei ole suljettu kouluja ollenkaan, mutta hyvä kun ei Ruotsin laivat toistaisiksi kulje täältä turusta tukholmaan, hyvää tekee ihmisten vähän pysähtyäkkin ajattelemaan tätä maailman menoa, kun aina on se kiire ollut, mielenkiinnolla seuraa mitä tästä vielä tulee, vaikka ei niin hyvältä näyttäisikään nyt.

  VastaaPoista
 5. Täällä on kans melkein samat säännöt. Katsotaan mitä uutta tietoa annetaan tänään tiistaina, kieltoja lisää. Minä olen sitä mieltä että pitää rajoittaa ihmisten menemistä, kun ei nuo kehoitukset tahdo riittä eivätkä tehoa.
  Kaupassa käyn parin viikoin välin, nyt juuri tulin sieltä ja ehkä kahden viikon päästä uudelleen, jos ei apteekkiin ole tarvetta mennä.
  Onneksi luonto herää kukoistukseen, tosin minulla ei ole noin pitkällä vielä mitä sinulla.
  Jaksamista sinne ja yritetään yhdessä estää koronan leviämästä, noudattamalla näitä ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin <3 Jaksetaan ja iloitaan ainakin keväästä.
   Ehkäpä elämä edes vähän normalisoituisi kesään mennessä.

   Hyvää viikonloppua.

   Poista
 6. Minä en ole ottanut kantaa tähän koronaan enkä ole kirjoittanut siitä mitään. Mutta samoilla linjoilla mennään. Kauniita kuvia olet ottanut ja lähikuvat ampiaisista ja kukista on huikeita. Ole varovainen edelleen kun riskiryhmään kuulut.

  VastaaPoista
 7. Niin , sehän onkin vaikeaa kun vihollinen on näkymätön , eikä voi tietää onko vastaantuleva ihminen ehkä tietämättään sen kantaja. Täällä sen takia huomisesta lähtien on ihan pakko olla kotona, sakon uhalla, eli poliiseja ja armeijaa vartioimassa ettei turhaa liikuta. 2 viikkoa on ollut tiukennuksia lähes päivittäin, ja nyt sitten se maksimitiukennus. Tsemppejä teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sinne myös!

   Toivotaan, että tämä painajainen on kohta ohi.

   Poista
 8. Täällä Hangossa on vielä aika rauhallista, kaupat avaavat jo klo 06,00 riskiryhmäläisiä varten mikä on hyvä asia.töissä paljon sääntöjä ja rajoituksia, moni on kotona etätöissä ja meitä töissä olevia koitetaan suojella. tänään töissä kävi kuljettaja Bulgariasta, konttorin tytöt luulivat nuohoojaksi kun oli aika likainen ukko kun oli viikon ollut reisussa ilman suurempia pesuja!Sujuvalla Bulgarian kielelläni (googlen kääntäjä) sain kommunikoitua hyvin.Merkki että jotain erikoista on täällä tekeillä oli Kolme- autollista poliiseja,viimeksi olen poliiseja nähnyt Hangossa viime kesänä. Poliisit olivat tien varrella ja suunnittelivat ilmeisesti jotain.Huomenna uusimaa eristetään muusta suomesta eli rajoitetaan liikkumista. Tavaroita ja lääkkeitä on täällä hamstrattu mutta nyt on taas kaikkea kun saivat ylimmääräisiä tavaran kuljetuksia käyntiin,Onneksi tavarat mitä on hamstrattu ovat kotimaisia ja tehtaat ja toimitukset toimii niin että pelkoa tavaroiden loppumisesta ei ole. Eipä tässä muuta kuin terveyttä teille kaikille T jarmo Instasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on Uusimaa eristetty. Seuraan Suomenkin uutisia päivittäin ja sanattomaksihan tämä tilanne vetää.

   Hamstrausvimma on täällä onneksi jo rauhoittunut, mutta ihmisten jännittyneisyys esim. kaupoissa luo ihan käsin kosketeltavan energian, joka on todella epämiellyttävä. Kaikki ovat jotenkin hiljaisia, epäileviä ja varovaisia.
   Me pistäydyimme mökillä katsomassa, että kaikki on hyvin ja koin olevani kuin kettu jahtiseurueelta piilossa, täynnä stressiä ja ahdistusta....omassa kodissani! Se tuntui todella pahalta, fyysisesti ja henkisesti.
   Corona ei ainakaan omalla kohdallani luo mitään mukavia elämyksiä, vaikka huomaan joidenkin niitä listaavankin. En suuremmin pidä esimerkiksi lautapeleistä - niitähän niin tuputetaan nyt kaikille ;)

   Toivotaan, että tämä kaikki on kohta muisto vain.

   Kiva, kun kommentoit tänne ja pysyhän terveenä!

   Poista
 9. Ihan samoja ajatuksia on minulla. Ahdistus valtaa välillä, mutta yritän kovin pysyä positiivisena ja puuhailla erilaisia mukavia asioita. Uutisten katsomista ja kuuntelemista rajoitan, sillä hyviä uutisia ei juurikaan tule ja se lisää ahdistusta. Radion avaan varovasti siinä toivossa, että kuulisin ihan tavallista ohjelmaa. Muutamina päivinä en ole avannut ollenkaan. Töissä ollaan edelleen, etätyömahdollisuutta ei ole. Työmäärä on lisääntynyt viruksen varjossa. Odotan kovin Uudenmaan sulkemista mitä pikimmiten.
  Luonto ja ulkoilu antavat voimaa ja virkistävät, kuten Sinun taas kerran niin ihanat kuvasikin.
  Nautitaan kotoilusta! Aurinkoisia päiviä sinne vuonolle ja terveyttä teille kaikille ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija <3

   Ahdistavaa aikaa, todellakin.
   Meillä on suuri huoli sekä iäkkäästä yksin asuvasta apestani että vanhemmistani Turussa. Vanhemmillani on sentään toisensa ja lähikaupassa senioritunnit ruokaostoksia ajatellen, mutta appeni on aivan yksin. Kotisairaanhoitokin soittelee nyt vain, ei käy. Me viemme hänelle ruokaa kerran viikossa, mutta emme uskalla jäädä kyläilemään. Soitamme hänelle joka päivä, se auttaa, mutta vanhukselle päivät ovat painajaismaisen pitkät. TV:ssäkään ei ole urheilua, jota hän rakastaa.

   Minä koetan keskittyä puutarhaamme täällä kaupungissa ja se antaa iloa. Leipoa ei ihan joka päivä kannata, kilotkin tässä kertyvät, kun ei pääse normaalisti pihatöihin maalla.

   Voi hyvin Maija <3

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Lohduttavaa katsella kauniita luontokuviasi. Suomessa Uudenmaan rajat suljetaan huomenna. Toivottavasti se hidastaa viruksen leviämistä. Voikaa hyvin♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija <3

   Pelkään pahoin, että rajojen sulkeminen tuli vähän liian myöhään, mutta toivotaan kuitenkin, että se auttaa.

   Pysykää terveinä <3

   Poista
 12. Ihania kuvia, jotka todellakin piristi! <3
  Puhuit kuin suoraan minun suullani. Olen pistänyt uutisvirran säppiin, koska alkoi todella ahdistaa se huonojen uutisten määrä. Toki yritän hieman pysyä ajantasalla tilanteesta, mutta valikoin tarkkaan mistä luen, mitä luen ja milloin luen.
  Meiltä peruuntui kolme keväälle suunniteltua reissua, yksi Ruotsiin ja kaksi Viroon. Ensin se harmitti ihan tolkuttomasti, koska koko kevät painettu niskalimassa hommia ja odotti että pääsee rentoutumaan. Sit tulikin korona ja pisti koko maailman polvilleen. Enää ei harmita reissujen peruuntumiset. Nyt on vaan huoli läheisten ja ystävien voinnista ja rahallisesta selviämisestä. Jos ja kun tästä selvitään, toivon että ihmiset jatkossakin puhaltais enemmän yhteen hiileen ja jokainen pysähtyisi miettimään, että mitä tästä opittiin ja mitä voidaan jatkossa tehdä ehkä toisin.

  Terveyttä ja lämpimiä ajatuksia Norjaan! <3

  VastaaPoista