Kellarilapset

Täällä Norjassa on hyvin yleistä, että omakoti- ja rivitaloihin rakennetaan asuttava kellarikerros.
Hyvin yleistä on myös se, että kellarikerrokseen rakennetaan vuokrattava huoneisto ja tästähän talon omistajalle kertyykin mukavasti verotonta lisätuloa. Stavangerissa saa moisesta kellarihuoneistosta (50 - 60 m2) tällä hetkellä maksaa 8000 - 11000 NOK / kk, vähän sijaninnista ja tasosta riippuen. Huiman kalliista kellariasumisesta on siis kysymys.

Mikäli kellarissa ei ole vuokralaista, on siellä useimmiten ns. kjellerstue, eli kellariolohuone, työtilaa, vierashuone, varastotilaa ja joskus jopa saunakin. Kjellerstuenin valtiaita ovat lähes aina perheen lapset ja nuoret - niin meilläkin ;)

Kjellerstue on tyttöjen ja heidän ystäviensä kokoontumispaikka. Siellä katsotaan filmejä, pelataan ja nukutaankin silloin, kun joku ystävistä on yökylässä.
Tytöt ovat itse vaikuttaneet kjellerstuenin ulkonäköön...mikä tarkoittaa myös sitä, että syksyn aikana on minulla jälleen uusi maalausurakkaa edessä :D
Kellarin sisustaminen ei ole ihan helppoa, sillä valoa siellä on vähän ja siksipä meilläkin on pähkäilty pitkään. Olemme nyt tulleet siihen tulokseen, että seinät saavat olla vieläkin valkoisemmat ( tv-seinä maalataan tosin tummemmaksi, ehkä harmaaksi).
Valaisimia täällä on paljon...katossa, lattialla ja pöydillä...kaikki valo on tarpeen.  
Kellarin asukkaat ovat koloonsa ihan tyytyväisiä ja siellä viihdytään isommallakin porukalla.

Pari viikkoa sitten saimme lahjaksi tuolin, kansituolin, joka on siis tarkoitettu ulos, mutta meillä se päätyi kellariin ja on siellä ihan "omalla paikallaan".
Kellari näyttää nyt tällaiselta:Tämän vanhan perintölipaston olen maalannut valkoiseksi ja siihen mahtuukin aika määrä dvd:tä yms.Toisessa päässä kjellerstuenia on mun työpiste.
Sisustusjutuista pikaisesti keittiöön:
Tänään meillä nautittiin nimittäin nuoremman tyttäreni laittamaa päivällistä :)
Hänellä on nyt alkanut koulussa kotitalous ja meidän keittiömme onkin tämän johdosta  saanut uuden emännän.
Tänään meille vanhuksille tarjoiltiin tomaattikeittoa ja foccaciaa <3
Tomaattikeitto ei ollut hassumpaa, ihanasti basilikan makuista.
Foccacia oli aivan ihanaa ja täällä tuoksuu vieläkin uunituore leipä.


Nuoren kokin makoisa soppa. Toivottavasti koululta tulee lisää hyviä reseptejä.

Hyvää viikonloppua teille kaikille !
Nämä suloiset magneetit löysin Kremmerhuset -putiikista.

Vi snakkes.

Kommentit

 1. Yli parikyt vuat sit ku asuin Norjas puol vuot, ni mun au pair kamu asu tommoses kellarihuoneistos ♥ Olet kyl saanu tilast kiva näköse ja ihana autto tyyny ♥

  VastaaPoista
 2. Komea kellari! Vaikka tuntuu vähän hassulta käyttää noin kauniista tilasta sanaa kellari:)

  VastaaPoista
 3. Jotenkin ihana idea tuollainen kellarihuone. Teidän kellarinne näyttää tosi kodikkaalta ja valoisalta, vaikkei luonnonvaloa ilmeisesti sinne pahemmin tulekaan.

  Mietin myös, että tuohan on ihana tila tosiaan lapsille ja heidän kavereilleen viettää aikaa. Siinä syntyy samalla vähän sellainen "itsenäinen" olo, kun ollaan ikään kuin "eri huoneistossa", otaksuisin. Tuli mieleeni mummolan vierasmökki, jossa me lapset saimme alkaa yöpyä kun vähän vartuimme. Oli jännää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se on vähän niinkuin oma huoneisto, vaikka keittiöpalvelut ovatkin yläkerrassa ja ahkera liikenne keittiön ja kellarin välillä on toisinaan jopa ruuhkainen.

   Poista
 4. Ihana kellarihuone teilla. Mekin aloitimme 10v sitten Norjassa asumisen juuri kellarista:) Kova vuokra, jaettu vessa, hometta jne:)
  Ai teillakin nuoriso innostunut ruoanlaitosta. Meilla katsotaan jr. masterchefia ja tosiaan keittiøssa on kokit vaihtuneet:) Ihanaa. Toiv tama kestaa pitkaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minäkin, kunhan kestäisi pitkään ! Ensi viikolla kuulemma leipovat, joten odottelen tuoretta pullaa :) Hyvää alkavaa viikkoa sinne pohjoiseen !

   Poista
 5. Ai kun kivaa eksyä uusiin blogeihin =)
  Hauska tuo tuoli, olen joskus jossakin istahtanut moiseen ja mikäs siinä on istuskellessa ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän kuulumiset

Tammikuisia valonpilkahduksia

Kameraan kertynyttä, eli helmi-toukokuuta 2022