Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Hyvää Naistenpäivää

Blogini on yleensä aika kevyt, sisustus-ja luontotäytteinen, enkä tarkoituksella ole lähtenyt tänne sen vakavemmin filosofoimaan, kritisoimaan, herättämään keskustelua yms. Minulla kun on "täällä oikeassa maailmassa" vähän turhankin suuri taipumus ottaa asiat (varsinkin epäkohdat) erittäin vakavasti.
Tänään on kuitenkin pakottava tarve purkaa ajatuksiani tänne blogiinkin ja aiheena on tietenkin näin Naistenpäivänä NAISET!

Luin netistä aamulla Hesarin pääkirjoituksen; "Nainen on tänäänkin miehen paras ystävä" ja sehän jäi koko päiväksi ajatuksiini pyörimään.
Kirjoituksessa pohditaan varsinkin naisiin ja tyttöihin kodistuvaa väkivaltaa. Tärkeä asia YK.n listalla ja syystäkin.
Viime aikoina olemme kuulleet järkyttävistä joukkoraiskauksista Intiassa, viimeeksi vain kaksi päivää sitten, ja raiskaus on yhä myös yleisesti käytetty ase maailman sodissa. Onpa raiskauksen uhri sitten kehitysmaalainen sodan pauloissa elävä nainen tai länsimaassa elävä, illalla ravintolasta palaava tyttö, on hänen asemansa lähes samanlainen. Tie raiskaajan saamiseksi oikeuden eteen ja tuomituksi on pitkä ja tuskainen, niin tuskainen, että moni nainen jättää asian sikseen. Uhrin tuomitseminen on se viimeinen nöyryytys, lyödyn lyöminen ja ikävä kyllä, totta jopa meidän oikeussaleissamme. Rangaistukset ovat pieniä rikokseen nähden sielläkin, missä rangaistuksen mahdollisuus on. Raiskaus on väkivaltarikos, joka tuhoaa monta elämää päivittäin. 

Naiset ovat väkivallan uhreja myös omissa kodeissaan ja yli 600 miljoonaa naista elää maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos. Perheväkivalta on varsinainen mörkö myös niissä maissa, joissa se on rikos, vaikeneminen on yhä vieläkin yleistä.


Norjassa raskaana olevat naiset saavat tästä eteenpäin neuvolassa suoran kysymyksen siitä, kohdistuuko heihin kotona väkivaltaa? Tämän kysymyksen uskotaan olevan lähes mullistava perheväkivaltatapausten toteamisessa, ehkäisyssä ja hoidossa.
Toivokaamme niin.

Miten naisiin kohdistuva väkivalta koskaan saadaan loppumaan? Entäpä, milloin naisten saavuttavat tasa-arvon maailmanlaajuisesti ja kaikilla tasoilla? Siinäpä pohdittavaa.

Hesarin pääkirjoituksessa todetaan: Tavallaan on absurdia joutua taistelemaan tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta. Maailma on yhtä lailla naisten kuin miestenkin, joten naisten ei pitäisi joutua jäämään puolustuskannalle omassa maailmassaan.
Hyvin sanottu !

Entäpä sitten naisen paikka? Perhe, työ, arvostus, palkkaus ? 
Norjan  perhe- ja tasa-arvoministeri Inga Marte Thorkildsen paukautti tänään Aftenpostenissa: Voidaan tietenkin sanoa, että lasten kanssa kotona oleminen on yhtä arvokasta kuin työssä käynti, mutta sitä se ei ole. Katsokaapa vaikkapa kaikkia etuja jotka työhön liittyvät ..ja valtaa ja statusta, jota työ antaa !

Keskustelu aiheesta räjähti käyntiin.

Tutkimuksen mukaan norjalaisista naisista 50% kokee työssään tasa-arvoisuutta. Miesten kohdalla luku on 72%. 
Suurin osa naisista täällä tekee osa-aikatyötä, eivätkä yleensä omasta toivomuksestaan. Osa-aikatyö tarkoittaa pieniä tuloja ja huonoa eläkettä, mutta jättää toki aikaa lapsille ja kodinhoidolle....mikä ei siis kuitenkaan perhe-ja tasa-arvoministerin mielestä ole arvokasta.

No, kenties kerran koemme päivän, jolloin maailman kaikki tytöt voivat käydä koulua pelkäämättä esim happohyökkäyksiä aikuisten miesten taholta, jolloin tuomiot raiskauksista ovat kaikkialla maailmassa oikeudenmukaisia, jolloin naisten työ on arvostettua ja ennenkaikkea - jolloin naisten ei tarvitse enää taistella oikeuksistaan !!! Maailma on yhtä paljon naisten kuin miestenkin.

Näin vuonon rannalla tänään ja voisin jatkaa aiheesta vielä kauan, mutta nyt on kuitenkin haettava mies lentokentältä !

Hyvää Naistenpäivää!

Marianna
4 kommenttia:

 1. Tärkeitä ja painavia pohdintoja... nuo on kyllä kieltämättä asioita, joita ei vaan voi sivuuttaa.
  Ihanaa naistenpäivän myöhäistä iltaa sinulle, Marianna <3

  VastaaPoista
 2. Painavaa asiaa! Monen asian toivoisi muuttuvan, eletäänhän kuitenkin 2000-luvulla. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Tästä aiheestahan riittäisi asiaa. Ihmiskauppa on taas puheenaiheena täällä Stavangerissa, sillä prostituoitujen määrä on räjähdysmäisesti kasvanut nyt kevättalven aikana ja nuoria tyttöjä voi iltasella nähdä rantabulevardilla palelemassa, apea ilme kasvoillaan. Vaikka seksipalveluiden ostaminen onkin kiellettyä, on autoliikenne tällä kaudulla öisin vilkasta ja norjalaismiesten vauraus takaa kaupankäynnin. Maailma on paha ja usein pahin naisille ja tytöille, ainakin siellä, missä on köyhyyttä. Taistelu jatkuu !

  VastaaPoista