Sata salamaa ja unelmia maalla

Syyskuu on alkanut sateilla, salamoilla ja mukavalla lämmöllä. Lauantaina mittarissa +24 ja mökillä aivan ihana tunnelma. Perjantain tunnelmia ei kovinkaan ihaniksi voinut sen sijaan kuvata, sillä salamat löivät tiheästi koko päivän ja tasainen jyrinä tahditti aamusta iltaan!  Kaikkien aikojen ukkosrintama, todellakin -  kaikkiaan 17 539 salamaa rekisteröitiin perjantain aikana täällä Vestlandilla !!!

Mökillä on nyt valmistumassa päärynäsato, korjuu ensi viikonloppuna. Luumuista osa on korjattu, mutta myöhäissyksyn lajike antaa odotuttaa itseään aina lokakuuhun asti. Sadosta on tulossa runsas ja sehän ilahduttaa. Harmia tuotti puolestaan tänä viikonloppuna se, että satunnainen kulkija oli jättänyt yhden porteistamme auki sillä seurauksella, että naapuritilan lampaat olivat käyneet kylässä. Ruusunmarjat, marjapensaat, krysanteemit jne. olivat kadonneet noin 20 lampaan vatsaan ja vastalahjaksi oli jätetty kikkareita ja läjiä kahden ämpärillisen edestä :(  Pihani oli lampaille varmasti ihan karkkikaupan arvoinen ja hauskaa oli ollut. Alla syyskuun tunnelmia maalla. Onneksi lampaat eivät ylety hedelmäpuihin :)
Metsäpolulla oli paljon ihmeteltävää.


Linuksen kanssa teimme syysretken läheiseen metsään ja ihastelimme syksyn merkkejä: sieniä, pihlajanmarjoja, syksyn kukkasia ja kesän pääskyslasten lentoesityksiä. Haave maalle muuttamisesta on jatkuvasti mielessä  ja puhelimme asiasta viikonloppuna naapurinisännän ja mökkinaapureidemme kanssa. Vanha talon tilalle olisi haaveena rakentaa uusi, suurempi modernisoitu versio, mutta samalla kuitenkin vanhan mallin mukaan alkuperää kunnioittaen. Kovin suurta taloa en kaipaile, sisustus ja persoonallisuus ovat minulle tärkeämpiä asioita ja siksi olisin kotonani juuri täällä. Saapa katsoa mitä talven aikana pohditaan. Husmannsplassenit ovat osa kulttuurihistoriaa ja haluaisimme asua ja hoitaa omaamme vuoden ympäri. 
Rannassa on ollut aikanaan ns. Eldhus ( rakennus tulisijalla, jossa on pesty vaatteita, laitettu ruokaakin jne.) ja rakennuksen kivijalka on yhä jäljellä. Puhelemme nyt myös rantasaunan rakentamisesta Eldhusetin paikalle ja toivomme, että rakennuslupa olisi mahdollinen.  Eldhus og sauna ovat jokseenkin samanlaisia rakennuksia ja jälleen saisimme palasen husmannsplassenin historiaa entiselleen modernissa muodossa. 
Pakko on jälleen mainita blogi-ihastukseni  Hidlesundet.blogspot.com - jossa Hjørdis asuttaa vastaavaa husmannsplassenia Ryfylkessä, ei niin kaukana meistä. Hän on minulle valtava inspiraation lähde!


Tämä kesä päätetään tyytyväisenä tehdyn työn määrään ja lopputulokseen. Pikkuinen sisustusapulaiseni on ollut ahkera ja saa nyt pitää vierasmökkiä huoneenaan :) 

Kotona (kaupungissa) jatketaan syysihastusten parissa ja viime viikolla teinkin jo pari hankintaa syksyn tunnelmia ajatellen. Violetti / tumma luumu miellyttää nyt värinä ihan valtavasti ja olenkin aloittanut syysuudistukset kynttilöistä ja tyynyistä :) 
Violetti ja luumu sopivat kivasti niin harmaaseen, siniseen kuin metalliinkin. Raidalliset paljettityynyt löytyivät Kremmerhusetista ja ihastuttivat väreillään. Nyt tekee mieli lähteä kanervia ostamaan :) Laventelia olen kuivattanut nippuina ympäri taloa, myös mökillä ja sehän on kaunis niin ulkonäöltään kuin tuoksultaankin. 
Syystuulen ja sateiden tanssiessa ulkona on aina yhtä mukavaa käpertyä huovan alle, maistella teetä ja ihastella kynttilöiden valoa! Snuggly inside time, always with a cup of tea, tytärtäni lainaten :) 
Kynttilöitä ja teetä on siis ostettava varastoon!Kynttilöitä ei voi koskaan olla likkaa!


Tänäänkin sataa ja Norjassa on muuten vaalipäivä! Jännittävää nähdä vaihtuuko hallitus - sitä ainakin on ennakoitu. Omaa kantaani en tässä nyt lähde julistamaan, enkä muuten saa täällä edes äänestää (edelleen Suomen kansalainen), mutta hauskana kuriositeettinä voin mainita, että Vinmonopolet (alko) on tänään suljettu ......uskomatonta! 
Yöllä selviää puhaltavatko täällä uudistuksen tuulet vai jatketaanko vanhoilla raiteilla - jännittävää!  

Syystuulia, 

Marianna


Kommentit

 1. Toivottavasti haave maalle muutosta toteutuu:)

  On teillä vieraillut lannoituspalvelu. En tiennyt, että krysanteemitkin ovat hyvältä maistuva lajike...

  Upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttivät maistuneen, tosin vain kukat. Varret tököttivät pystyssä, kutakuinkin lehdettöminä ja papanat oli jätetty muistoksi. No, onneksi on syksy.

   Poista
 2. Vai ol lamppail oikke herkuttelu hetket..Harmi juttu mut tosiaa onnkes talvi tulos ♥ Toi teirä mökki on kyl ihana ♥

  VastaaPoista
 3. Voihan lampaat...On niillä mahtanut olla kivaa.
  Mikäs se olisi noin kauniiseen paikkaan muuttaessa, siinäpä sitä on haavetta kerrakseen :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän kuulumiset

Tammikuisia valonpilkahduksia

Kameraan kertynyttä, eli helmi-toukokuuta 2022