Ulkosuomalaisen sisustajan rakkaimmat aarteet

Koti-ikävän pauloissa kirjoittamani surumieliset postaukset saavat tänään vähän valoisamman ja iloisemman jatko-osan, sillä nyt keskitytään koti-ikävän hoitoon ja lääkitykseen.... ..sisustamiseen suomalaisilla aarteilla. 

Me suomalaiset olemme varsin rikkaassa ja onnekkaassa asemassa, mitä näihin aarteisiin, eli design-klassikoihin ja arki-/käyttödesigniin tulee. 
Fiskarsin sakset ja Hackmanin kattilat, Marimekon verhot ja Iittalan pisarat - lapsuudesta tuttuja ja harvoin sen enempää mietittyjä.....kunnes matka vie maailmalle! Suomalainen muotoilu on aivan upeaa, loistavaa ja älykästä ja ajatelkaas.... me saamme sen syntymälahjana ja kasvamme sen ympäröimänä, designin värittämässä arjessa. Wow!


Myönnettävä on, että esim. Aalto-maljakko ja Iittalan Kivi-lyhty eivät taatusti olisi merkinneet minulle yhtä paljon, jos asuisin (ja olisin aina asunut) Suomessa. Ne olisivat olleet mieleeni silloinkin, siitä ei ole epäilystäkään, mutta nyt ne merkitsevät huomattavasti enemmän. Suomalainen design on minulle ylpeyden aihe ja jonkilainen "linkki" kotiin :) Fiskarsin sakset ja veitset keittiössä ovat nyt osa suomalaisuuttani ja juuriani - se on aika hienoa! Miina Äkkijyrkän lehmät viihtyvät seinällämme Marimekon kankaasta tehdyllä taululla.

Ulkosuomalaisissa kodeissa vierailu (ollaan sitten missä vaan) kertoo lähes aina samaa tarinaa. Suomalaisia kirjoja hyllyssä, suomalaisia astioita pöydässä, ehkäpä jokunen huonekalukin......Aarniota, Aaltoa....klassikkoja ja uutta designia. Monesti silmään osuu myös Muumi :)  Muumi-mukit ovat keräilytavaraa ja lähes MUST ulkosuomalaisissa kodeissa. Meillä ne eivät ole edes käytössä, vaan kunniapaikalla keittiön valaistulla ylähyllyllä. Fiskars keittiössä :D


Föri-tyyny ostettiin mukaan viime kesänä Turku design -putiikista. Turkulaisella on oltava Föri-tyyny, niin se vain on.  
Kirpparilta löydetty aarre. 

Ohessa vielä pari Turku-kuvaa..... koska se koti-ikävä nostaa taas päätään! Kyllä Turku on kaunis kaupunki ja ansaitsee saada nämä ottamani kuvat tähänkin postaukseen :)
Kuka tunnistaa paikat? 
Alin kuva on Turun kaupungin kirjastosta, uudelta- ja vanhalta puolelta. 
Onnistunut vanhan ja uuden sulattaminen yhdeksi kokonaisuudeksi ja mahtavat tilat, valo ja sisustus. Uusi sukupolvi leikkii täälläkin designin maailmassa - kuten totesin, saamme sen syntymälahjana :)
Muistakaapa siis postaukseni, kun seuraavan kerran käytätte saksia :) 

Mikä on teille rakkainta suomalaista sisustusta? Tekstiilit, huonekalut, käyttöesineet? 
Laittakaapa pari sanaa, varsinkin te ulkosuomalaiset. 


Näihin ajatuksiin päättelen täällä vuonossa tällä kertaa ja toivotan teille kaikille oikein mukavaa maaliskuun jatkoa :) 

Vi snakkes, Marianna
Vuonon kimallus löytyy muuten nyt myös facebookista ja vuonossa ilahdutaan kovasti siellä kävijöistä :) 


Ekat kuvatervehdykset maaliskuisesta Stavangerista näyttivät tältä. Käykääpä katsomassa :)Kommentit

 1. Olen erittäin ylpeä suomalaisesta muotoilusta, mutta kyllä sen päälle näyttävät norjalaisetkin ymmärtävän. Lähes jokaisessa sisustuslehdessä on tilaajalahjana joko mariskooli tai Iittalan Pisara-tuikkulyhty :). Kun Oslossa menin liikeeseen, jonka nimi oli muistaakseni Norwegian design (tai vastaava), tuntui, että suurin osa tuotteista oli suomalaista designia. Ja koska suomalainen design on ollut täällä huudossa jo pitkään, niin antiikkikaupoista ja kirppareilta saattaa löytää todellisia herkkupaloja ihan pilkkahinnalla.

  Mutta kuten totesit, kyllä suomalaiset jutut tuntuvat täällä asuessa jotenkin erityisen tärkeiltä, joten niin mullakin on Marimekkoa, Fiskarsia, Iiittalaa ja muuta suomalaista. Ja täällä sitä tuntee aina sellaisen pienen ylpeän läikähdyksen sydämessä, kun tarttuu vaikkapa fiskarsin saksiin. Hassua, mutta niin se vain on :).

  ps. Turku on tosi kaunis ja kiva kaupunki :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen todennut täällä Stavangerissa olevassa Husfliden -liikkeessä, jossa esim. lähes kaikki pellavaiset pöytäliinat ovat Lapun Kankureiden käsialaa! No, saavatpahan turistit Norjasta suomalaisia matkamuistoja :D

   Poista
  2. Lasit päähän ja korjaamaan....Lapuan kankurit siis :)

   Poista
 2. Turku on minullekin rakas paikka:)

  Minulle rakkaimmat suomalaisesineet taitavat olla Arabian mukit, niitä on monta ja kaikki arjen käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaa Arabiaa havittelen minäkin. Äidilläni on sitä paljon, mummoiltani perittyä ja toivon, että osa siitä muuttaa sitten joskus tänne meille.

   Poista
 3. Ihana kirjoitus sieltä vuonoilta. Suomalainen design on kaunista, ja useat esineet vieläpä arkipäivän käyttötavaroita. Se taitaa olla niin, että kaukaa näkee paremmin :) Lämpimät terveiset Turusta, täällä takatalvi yllätti. PS. Olen huonosti ylläpitänyt blogiharrastusta, mutta palailen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin eilen, että saitte takatalven ja reippaasti lunta. Aurinko sulattaa sen varmasti aika vauhdilla ja kevät jatkaa taas etenemistään. Totta se on, että kaukaa näkee paremmin - montakin asiaa - ja sehän sitä koti-ikävää sitten kasvattaa!!! Odottelen postaustasi sieltä kotikunnilta.....joskus niitä pidempiä taukoja on ihan pakko pitää, aika ei vain riitä kirjottamaan (siitä syystä tuon fb-sivunkin avasin...saapahan sitten vaikka pieniä tervehdyksiä laittaa).

   Poista
 4. Meiltäkin löytyy muumimukit, kivituikut, mariskoolit ja aaltomaljat. Eikä niitä edes muista arvostaa niin suomalaisina, ovat niin tuttuja ja kaikille kuuluvia, itsestäänselvyyksiä suorastaan. Vasta kn alettiin miettiä tuliaisia hollantiin, jotain suomesta, huomasin miten paljon hienoja mahdollisuuksia meillä on. Siellä kaukana sen varmasti huomaa paremmin.

  VastaaPoista
 5. Ihan mieltä lämmittää, niin kauniisti kirjoitit Suomen Turusta! Vaikka itse asunkin Maskussa, 20 km Turusta maalle, tunnen vahvasti olevani turkulainen. Suomi-design on kaunista. Itse ostin juuri viime viikolla Hayn Tray -sohvapöydän, tykkään kovasti sen modernista muotokielestä.
  Ihanaa pyhäiltaa!

  VastaaPoista
 6. Keväiseltä ja valoisalta näyttää siellä vuonon rannoilla.
  Huomasin, että meillä ei ole oikeastaan suomalaisia astioita muita kuin Fiskarsin veitsiä ja saksia, joita myydään myös täällä Ranskassa. Kylpyhuoneen lattialle ostin Inarista Lapin väreissä iloisesti leiskuvan puuvillamaton ja pienessä keittiössämme on kotikutoinen räsymatto. Jokapäiväisessä käytössä on myös Marimekon froteepyyhkeitä ja muita suomalaisia tekstiilejä.

  VastaaPoista
 7. Iittalan Festivot tässä tietokonneen vieressä sulostuttavat :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valohoitoa psori-käsille ja mielelle :)

Syyspäivän throw back huhtikuun hetkiin

Kreikkalaiset tuliaiset