Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

maanantai 19. toukokuuta 2014

Suurta juhlaa ja kesälämpöä

Meillä on jälleen vietetty huikean juhlavaa kansallispäivää, 17.mai:ta ja tällä kertaa vielä tavallista juhlavammin! Norjan perustuslaki, joka muuten on Euroopan vanhin voimassa oleva valtionsääntö, täytti komeat 200 vuotta. Perustuslaki vahvistettiin 17.toukokuuta 1814 Eidsvollin kylässä ja tästä alkoi myös 17.main viettäminen Norjan kansallispäivänä. 


Tämä juhlaviiri on vuodelta 1914. Perustuslain 100-vuotispäivän kunniaksi tehty viiri on perintökalleus.Juhlavalmisteluja ja vanha kunnon organisaattorini....se pelastaa aina.
 Lounastajat meillä kotona - Rogalandin bunad on tämän alueen kansallispuku. Tyttäreni, kuten hänen ystävättärensäkin, ovat saaneet puvun rippilahjaksi. Pukuun kuuluvat myös nämä perinteiset hopeakorut. Norjan kansallispäivän vietto poikkeaa uniikilla tavalla useimpien muiden maiden tavasta juhlistaa vastaavaa päivää, sillä täällä päivä kuuluu ennenkaikkea lapsille! Koulut ja päiväkodit kulkevat soittokuntien tahdittamana ja  liput liehuen ns. barnetog:issa/ paraatissa - sotilaallisia paraateja päivään ei kuulu ollenkaan! 
Barnetog oli vuosina 1822-1907 koulutoimenjohtajana toimineen Peter Qvamin idea ja ensimmäinen barnetog nähtiin Christianissa vuonna 1870. Koulujen soittokunnat, skolekorps, ovat tärkeä osa paraateja ja ensimmäinen koulusoittokunta nähtiin barnetogissa jo vuonna 1902. 

Barnetogia ihailemassa ystävättäreni tyttären kanssa :)
Kotisaarella paraatia johtaa aina paloauto. Sen hännillä seuraavat alueen koulut, päiväkodit, partiolaiset jne. Meidän päivämme alkoi perinteiseen tapaan juuri barnetog:in merkeissä täällä kotisaarella. Sää oli pilvinen, mutta onneksi lämmin ja tuuleton ja paraatissa oli oikein mukava tunnelma! Vanhin tyttäreni aloitti oman päivänsä juhlalounaalla ystäviensä kera täällä meillä, joten minun apuani tarvittiin jo aikaisin aamulla niin keittiössä kuin pukeutumispuolellakin. 
Paraatin jälkeen haimme appivanhempani 17.mai-lounaalle Clarion hotelliin ja sieltä matka jatkuikin sitten kaupungin markkina-ja juhlatunnelmiin. Aurinkokin tulla tupsahti esiin, joten päivästä oli kaikin puolin iloinen ja onnistunut niin suurille kuin pienillekin juhlijoille. Juhlatunnelmissa.Ilta vietettiinkin sitten meidän osaltamme maalla, eli varsin kansallisromanttisissa tunnelmissa ilta-auringon lämmittäessä maalaismaisemaa ja hedelmäpuiden kukkaloistoa. 

Kakku maistui vielä illallakin.. tämän vuoden kakku näytti tältä ja sisälsi vadelmaa ja ananasta.


Sunnuntain helle ja ihana rauha kruunasivat onnistuneen viikonlopun ja juhlan....tässäpä vielä pari kuvaa maalta :)Ihan lokoilua ei mökkipäivä sentään ollut. Pesunurkkauksemme on nyt 99% valmis ja uudet alakaapin ovet on saatu paikoilleen. Olen pikkuiseen nurkkaamme nyt varsin tyytyväinen - vanha peili ja poika ovat löytöjä antiikkimessuilta

Tämä tällä kertaa....kesä näyttää alkaneen ihan oikeasti, joten nyt grillaamaan ja perunasalaatille :)

Voikaahan lämpimästi,

Marianna 

4 kommenttia:

 1. Voi Marianna, mikä ihana postaus! Kyllä siellä Norjassa osataan juhlia kansallispäivää tyylikkäästi. Nuo tyttöjen kansallispuvutkin ovat vallan hurmaavia!

  Valkoiset ruusut hopeamaljassa, voiko kauniimpaa ollakaan <3

  VastaaPoista
 2. Kivalta kuulostaa ja näyttää kansallispäivän juhlinta. Todella kauniita pukuja.

  Kaunis on myös pesunurkkaus.

  Mukavaa viikon jatkoa:)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, kun on kansallispäivä keskellä kauneinta kevättä! Ja upealta kuulostaa myös juhlallisuudet siellä :-)
  Kaunis pesunurkkaus!

  VastaaPoista