Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

torstai 23. lokakuuta 2014

Kaikenkarvaiset kaverit ja puutarhan sitkeät

Oletteko kuulleet Ikean kirouksesta? 
Minä koin sen jälleen eilen, eli pakkasin autooni kaikkiaan neljä kassillista sinikeltaisen tavaratalon "aarteita", vaikka aikomuksena olikin ollut ostaa vain yhdet ainokaiset kehykset. Ikean kirous ei armahda koskaan - sieltä ei haeta vain ostoslistalla olevia asioita, ei koskaan. 
Tällä kertaa mukaan lähti mm. vuohentalja (Linukselle lämmikkeeksi), kynttilöitä, lamppu, petivaatteita, glögiä :D jne....

Ikeasta saa nyt niin lehmäntaljoja kuin vuohentaljojakin, mutta valtavaa Mansikkia en sentään ota lattiallemme makaamaan. Vuohentalja on ihan soma ja juuri sopivan kokoinen Linuksen käyttöön - lämmittää mukavasti ja Linus tykkäsi siitä heti. Lihatuotteen "jätettä", sitähän taljat ovat ja joidenkin mielestä kammoksuttavia. Tuntuu, että varsinkin lehmäntalja herättää hyi-ajatuksia, vaikka lampaan- ja porontaljoihin ollaan tottuneempia, eikä niitä sen enempää kauhistella ja ihmetellä. 
Porontaljat ovat ehdoton suosikkini - kaikkien kauniimpia ja lämpimiä. 


Kissallemme olen laittanut taas lampaantaljat ulos hänen lepokoreihinsa ja siitähän kolli-vanhus pitää. Lämmintä ja pehmeää.

Turkisten suhteen olen kieltävällä linjalla. Rakastan eläimiä ja liityin Suomen eläinsuojeluyhdistykseen jo 7-vuotiaana. En hyväksy eläinten huonoa kohtelua, en turkistarhausta varsinkaan. Eläimille on mielestäni annettava hyvä elämä, vapaus liikkua ja elää lajille luonnollista elämää. Se, että esim. lammas tai lehmä jonkakin päivänä päättyvät lihaksi ja taljaksi on mielestäni luonnollista, mutta se, että niillä on ollut kaikin puolin hyvä elämä (loppuun asti) on asia, jota pitää valvoa syntymästä viimeiseen kuljetukseen ja teurastukseen asti. 


Mitä turkiksiin tulee, muistuu mieleeni tapaus Turun lentokentältä sellaiset 10 vuotta sitten. Seisoimme turvatarkastusjonossa ja edessämme oli vanhempi rouvashenkilö, jolla oli kaulallaan punakettu. En ollut sellaista sitten 80-luvun nähnyt, joten ihmettelin itsekin näkyä mielessäni, kun silloin 3-vuotias nuorimmaiseni - kuuluvalla äänellä - kysyi: Äiti, miksi tuo täti on koristellut itsensä kuolleella koiralla? 

Lasten suusta se totuus kuullaan ja siltähän tuo rouvan hienous näytti.

Keinoturkis on kivan näköistä ja lämmittää sekin. Kuvassa on keinoturkisliivi meidän mallistostamme - ostin sen tyttärelleni ja hän on ollut oikein tyytyväinen. 

Palataan Ikeaan. 
Taljan lisäksi ostin makuuhuoneeseen pienen lampun, joka sopii mainiosti uudistuneen makkarin väreihin. Ikeassa oli jo joulu hyllyissä ja minäkin ostin joululahjapaperia ja kuten sanottu, glögiä! Se maistui oikein hyvältä, vaikka lokakuu vasta onkin. Olen ollut pienen flunssan kourissa Suomen lomasta asti, joten mausteinen glögi ei ollut ollenkaan hassumpaa yskänlääkettä. Olen tosin sitä mieltä, että joulukoristeiden näkeminen lokakuussa on LIIAN AIKAISTA! Ruokakaupassakin oli jo jouluvirvokkeita, joulumarsipaania, joulupähkinöitä jne. Huh,huh! 
Tänään on satanut koko päivän ja maailma on kerrassaan harmaa. Puutarhassa on kuitenkin vielä myös väriä ja ihan kesäisitäkin tunnelmaa, joten nappasin teille pari kuvaa. Sitkeät sissit, mansikka mukaan lukien, eivät luovuta vieläkään ja oliivit alkavat saada ihan kokoakin! Pitäisiköhän pakata ne laukkuun ja lähteä ystäväni oliivitilalle Peleponnekselle öljyä puristamaan ;) Saattaisi niistä pisaran saada.
Eipä sitten muuta, kuin hyvää viikonloppua :)

Vi snakkes, Marianna3 kommenttia:

 1. Että on nuorimmainen osanutkin todeta osuvasti! Hyvä:)

  Mukavaa viikonloppua myös teille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ollutkin? Tuen täällä Norjassa NOAH:ia, eläintensuojelua. Täällä on parhaillaan menossa ns. elävä turkki -kampanja, jossa ihmiset lähettävät NOAH:in fb-sivuille kuvia elävistä turkeistaan, eli rakkaista lemmikeistään tai villeistä vierailijoista.

   Poista
 2. Ikeassa osataan nämä jutut :D.

  Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi turkisasioissa. Mutta ainakin noissa lampaantaljoissa on kyllä vähän eroja - kaikki ei ole ollenkaan yhtä eettistä ja se näkyy sitten hinnassa. Mulla itselläkin on kaksi sellaista halpaa lampaantaljaa, jotka ostin ennen kuin näitä enemmän mietin. Jos nyt ostaisin lampaantaljan, ostaisin kotimaisen (siis norjalaisen) joltain pientuottajalta, vaikka joutuisinkin maksamaan siitä moninkertaisen hinnan.

  Mulla on etäinen tuttava, joka rakastaa turkiksia ja päällystää niillä esim sohvansa (!!!), Olen joskus "vähän" ilkeästi todennut, että mullakin on sohvalla turkiksia, mutta pidän enemmän elävistä. En nimittäin ihan ymmärrä, että joku vielä näinä aikoina päällystää sohvansa kojootinnahoilla… Amerikan intiaaneilla se oli aikoinaan hieman eri juttu.

  VastaaPoista