Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Darby's B&B - an old house with a warm soul

This blog post will be in English, as promised to the lovely host, Wenche, at Darby's Inn Bed & Breakfast here in Stavanger. 
You'll however find the Finnish translation at the end of this post, underneath the pictures. 

Kirjoitan tämän postaukseni englanniksi, kuten Darby's Inn Bed & Breakfastin herttaiselle emännälle, Wenchelle, lupasin.
Löydät kuitenkin suomenkielisen käännöksen kuvien alta. 


I've been taking photos of pretty much everything for quite a few years now and never seem to get tired of doing it! My camera is almost like an extra sense for me. - I feel that I can see the world so much better through my camera - .... and I just love photography in genereal! 
I also love interiors, decorations and design, old houses and historical places. 
So, when Wenche asked me, if I could take photos of their beautiful house, Darby's Inn B&B, I didn't hesitate for a second to say yes! What an honour, what a privilege!

This beautiful house was designed and built towards the end of the 1800's and the architect was commissioned to do the work by the Head Master at Stavanger Cathedral School. 
The first registered owners of the house were Mr. Henrik Eide, his wife Mrs. Sofie Eide and their children Henrik and Henni. 
Henni became an actress at Rogaland Theatre and was a close friend to Alexander Kielland, a distinguished Norwegian writer and one of Norway's finest authors. He visited this house very often. 

Many businesses have been housed here during the house's history and at the beginning of the 2nd world war it was actually being run as a guest house. 
The German occupation of Norway was bad news for the house as well, as the Germans took possesion of the house and stayed in it all through the war. 
The house slowly went to decline after the war and it was almost demolished, for safety reasons, by the local authorities in 1973. Luckily, this never happened and the house was sold to Berit Dahl, who restored it and gave it a new life. 

The Darby's arrived here in 2011. They completed the restoration and opened a guest house - and what a house it is! 

The house is located in the heart of Stavanger, very close to the old town and the center. 
The interiors here are beautiful with persian rugs, antique furniture and paintings. There's a library for guests to use and a lovely breakfast room filled with morning light for the visitors to enjoy their breakfast in. 
Wenche and Paul complete the picture with their kind and warm ways - this is like a home away from home :)

I just loved taking photos here!  

Welcome to Darby's B&B :) 

Three of the rooms are called after the architect who designed the house - Hartvig Sverdrup Eckhoff. 

The Eckhoff room.


The Sverdrup room.


The Hartvig room.


The Kielland room.

Lovely details everywhere.
They keep on winning and they deserve it! 

Wenche and Paul have lived many places in the world. The interior details of this house tell their story.

I want to thank Wenche for this amazing photo opportunity - so honoured to be chosen! 


In Finnish:

Kuten tiedätte, minä olen kuvannut kaikenlaista (lähes kaikkea näkemääni) jo vuosien ajan ja toisinaan koen kamerani jopa ylimääräiseksi aistiksi - näen kaiken parempana linssin läpi ja rakastan valokuvausta ylipäätään. 
Valokuvaaminen on kulkenut käsi kädessä myös suuresti rakastamani sisustusharratuksen kanssa ja kuviani & näkemyksiäni olen jakanut sekä fb:ssa että blogissani aina (v)ihastukseen asti. 

Hetkeäkään en siis empinyt, kun Darby's Inn Bed&Breakfastin sympaattinen omistaja/emäntä, Wenche, kysyi mahdollisuutta saada minut heille valokuvaajaksi. 
Mikä kunnia ja etuoikeus! Työ, jossa yhdistyvät kaikki rakastamani asiat: kuvaaminen, sisustus, vanhat talot ja historia - wow!

Tämä kaunis talo on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja sen on tilaustyönä, silloiselle Stavanger katedraalikoulun rehtorille, suunnitellut arkkitehti Hartvig Sverdrup Eckhoff. 
Talon ensimmäiset rekisteröidyt omistajat olivat kuitenkin Henrik ja Sofie Eide sekä heidän lapsensa Henrik ja Henni.
Hennistä tuli myöhemmemin Rogaland Teatterin näyttelijätär ja yksi hänen läheisimmistä ystävistään oli Norjan kuuluisimpiin kirjailijoihin kuuluva Alexander Kielland. 
Kjelland vieraili talossa moneen otteeseen. 

Talossa on sen historian aikana toiminut monta erilaista yritystä ja 2. maailmansodan alkaessa talo toimi hotellina. 
Saksalaismiehityksen aikana joutui talo-parkakin saksalaisten käyttöön ja pysyi heidän miehittämänään aina sodan loppuun asti. 

Sodan jälkeen talo rapistui ja joutui vuosien saatossa niin huonoon kuntoon, että kaupunki oli vuonna 1973 aikeissa purkaa se. Näin ei onneksi käynyt, vaan talon tuolloin ostanut Berit Dahl kunnosti ja restauroi sen uuteen elämään. 

Darbyt ostivat talon vuonna 2011 ja jatkoivat restaurointityötä siihen loistavaan olemukseen ja kuntoon, jossa se tänään komeilee. 
Majesteettinen ja samalla kotoisan lämmin talo toimii nyt bed&breakfastina ja on voittanut TripAdvisorin ykkössijan tällä alueella jo useampana vuotena. 
Se ei ole ihme, sillä Wenche ja Paul tekevät paikasta niin kotoisan ja mukavan, että täällä on hyvä olla. 

Talossa on vieraille kirjastokin ja Wenchen tarjoilemaa aamiaista voi nauttia valoisassa aamiaishuoneessa kauniin sisustuksen keskellä. 
Wenche ja Paul ovat asuneet monessa maassa ja maanosassa ja talon sisustus kertoo heidän tarinaansa mitä uskomattomin esinein ja yksityiskohdin. 

Talo sijaitsee lähes kaupungin sydämessä ja lähellä vanhaa Stavangeria, vanhojen talojen & pihojen ympäröimänä ja täältä on kävelymatka keskustan kauppoihin, ravintoloihin ja vilinään. 

Kiitokset Wenchelle upeasta mahdollisuudesta ja kokemuksesta. Me jatkamme kuvaamista kesäkuussa ja olen niin iloinen Wenchen kommentista työhöni: "olen taivaassa" :) Kuten edellisessä postauksessani totesin, tunnustus tulee usein odottamattomalta taholta, joten ei kannata surra, vaikka lähiympäristö ei aina kovin kannustava olisikaan - oli kyse mistä tahansa. 
Pitää vain luottaa itseensä, tehdä työtä ja tarpeen tullen kysyä mielipidettä/neuvoa neutraaleista paikoista, ei tuttavilta ja naapureilta - se olen oppinut. 


Seuraava uusi kohde on edessä heinäkuussa - Rosendahl Hardangerissa - jännittävää! 


Tässäpä tämä tällä kertaa! 

Voikaa hyvin, 

Marianna
2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Sussi :) Historialliset rakennukset ovat niin mielenkiintoisia ja kun istuu samassa huoneessa, jossa esim. tämä maan kuuluisimpiin kuuluva kirjailija on aikoinaan istunut, tuntuu se hienolta.

      Poista