Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

torstai 2. kesäkuuta 2016

Elämää turistikohteessa

Toinen kesäpostaus 

Stavangerissa vierailee tänä vuonna 162 risteilijää ja niiden mukana yli 300 000 turistia. 
Risteilyturistejen lisäksi täällä lomailee tietysti iso joukko muitakin turisteja, joten väkeä riittää niin kaduille kuin metsiinkin ja parhaina päivinä ihan tungokseen asti. 
Komealle Preikestolen-vuorihyllylle odotetaan sinnekin kesän aikana 300 000 vierailijaa, joten yksinään ei voi sielläkään luonnosta ja näkymistä nauttia.
 Jonossa, jonossa hissutellen, kuvausvuoroa huipulla odottaen....sellaisia ovat turistikohteet täälläkin.

Suuret risteilijät ovat vakio-osa tämän kaupungin kesäilmettä ja aamumme täällä kotisaarellakin alkavat kesäisin sumutorvien töräyttämillä saapumistervehdyksillä. 
Stavangerin vanha kaupunki saakin sitten risteilijät ihan aamiaispöytäänsä ja puutarhoihinsa - näky on erikoinen! 

Huomenta - aamiaisseuraa ikkunan takana :)Risteilijät rantauttavat parhaimmillaan jopa 9000 turistia, joista osa bussi- ja laivakyyditetään nähtävyyksiä katsomaan, osa taas jää pyörimään keskustaan. 
Suurin osa turisteista suunnistaa tietysti vanhaan kaupunkiin, joka siis käsittää 173 pientä puutaloa 1700- ja 1800-luvulta. Idyllinen, valkoinen, kukkien koristama vanha kaupunki on kuitenkin myös monen ihmisen koti ja tämän innokkaat turistit aika helposti kyllä unohtavat. 
Vanhan kaupungin ihmiset ovat toki tottuneita turisteihin, mutta eipä tuo varmasti aina niin mukavaa ole, kun ikkunaasi liimautuu kymmeniä kotiisi kurkkivia kasvoja.
Asukkaiden kauniit pihat kuvataan päivittäin satoja kertoja ja ihmisvirta kapeilla kaduilla on loputon. 
Seurasin tiistaina amerikkalaisia turisteja, jotka tepastelivat oppaansa perässä ja hämmästelivät puutarhoja ja vanhojen talojen vinoja seiniä. Hekin kurkkivat sisälle ikkunoista :) ...."oh..look at that" - sen kuulin kerta kerran jälkeen.

Vanha kaupunki on yksi suosikkipaikkojani niin kesällä kuin talvellakin. Siellä on niin herttaisen kaunista ja sellainen menneiden aikojen havina.

Tällä kertaa pistäydyin myös osoitteessa Øvre Strandgate 90, jossa sijaitsee vanha työläisasunto. Tänne on ilmainen sisäänpääsy ja talon pienessä keittiössä on mahdollisuus ostaa kahvia, vohveleita, jäätelöä ja virvoitusjuomaa.
Pienet huoneet ovat täynnä tunnelmaa ja vanhoja esineitä, vaatteita ja kuvia - ihana paikka. 
Moni esine täällä oli muuten minulle torpaltani tuttu, eli museon voisin avata minäkin! 
(ja muistakaa klikata suuremmaksi - siten voi katsoa kuvat sarjanakin)


Turistit jättävät Stavangeriin vuosittain noin 240 000 000 kruunua.
Matkamuistomyymälöitä kaupungissa on useampia ja niissä myydään tyypillistä turistitavaraa avaimenperistä aamutossuihin...ja tietysti porontaljoihin :)
Aivan sataman vieressä on myös muutama aivan ihana keramiikka- ja lasiliike, joista minä taatusti matkamuistoni ostaisin.


Laivat muuttavat kaupunkikuvaa kaikista vinkkeleistä.
Tiistain risteilijä oli Bergeniin rekisteröity Viking Star. 
Lisäksi satamassa komeili kaksi luksusyachtia. Kukaan ei tiedä kuka niissä matkasi, mutta en olivat uusia, Hollannissa rakennettuja ja Georgetowniin reksiteröityjä. 
Ne kiiltelivät niin, että niissä saattoi peilata itseään :) Kuvasin lokkia, joka oli hurjan ihastunut omaan peilikuvaansa.
Onni ja rikkaus yksillä, kesä ja huvit kaikilla - lokillakin!


Lopulta pakenin turistivirtoja vähän rauhallisempaan paikkaan ja kuvasin tätä vakituista porukkaa. 
Turistikohteessa on ihan kiva asua, sillä tuovathan turistit kaupunkiin elämää ja ilmettä, mutta toisinaan turismi tulee liiankin lähelle. 
Rodoksella asuessani ja vanhassa kaupungissa työskennellessäni tämä oli toisinaan tilanne ja esim. silloinen poikaystäväni päätyi tietämättään suomalaisen matkanjärjestäjän esitteen kanteen! 
Nimenomaan valokuvat olivat sellainen juttu, joita turistit mielellään ottivat pienenkin rupattelun jälkeen, mutta esitteen kanteen päätyminen on kyllä mielestäni kaiken huippu. 

Tyttäreni kertoi päätyneensä monen turistin kuvaan kansallispäivänä kaupungilla juhliessaan, koska oli pukeutunut bunad-pukuunsa. Varsinkin japanilaiset turistit olivat nuoria kuvailleet ja antaneet sitten kyniä lahjaksi (ihan kuin alkuasukkaille aikoinaan :) 

Paikallinen asukas ja hänen kotinsakin ovat siis nähtävyyksiä - hassua, mutta näinhän sitä on itsekin joskus tullut ajatelleeksi, pakko myöntää!


Tänään satamaan saapuuvat Britannia ja Astoria, lauantaina Navigator of the Seas. 
Mikä parasta, auringonkin pitäisi tulla takaisin taivaalle. Se on ollut piilossa ukkosta jo muutaman päivän ja ilma täällä on ollut tukala ja ukkosmaisen lämmin.


Tervetuloa Stavangeriin!


Lentäen tänne pääsee muuten Helsingistä sekä Oslon, Tukholman että Kööpenhaminan kautta. Turusta (ja varmasti muualtakin Suomesta) voi lentää Tukholman kautta.


Marianna


8 kommenttia:

 1. Voi noita uivia hotelleja!
  Venetsiassa useimmat asukkaat vastustavat niiden lipumista niin kovin läheltä rantaa ja niistä onkin siellä oikeasti vaaraa kaupungin vanhoille rakenteille. Toisaalta ymmärrän turistien halun päästä näkemään risteilyillään monia kaupunkeja helposti ja todella lähietäisyydeltä. Laivassa ei tarvitse edes purkaa matkalaukkujaan moneen kertaan paikkaa vaihtaessaan.

  On muuten ihanat portaat mustavalkoisessa kuvassasi. Tykkään. Ja nauravan lokin vesitausta!! Tosi kaunis.

  Kiitos taas Marianna ihanasta Stavangerin kierroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustaan tulevat laivat ovat olleet täälläkin keskustelun aiheena, sillä kyllähän ne pienen kaupungin ilmettä dominoivat ja kylkiäisenä tulevat vielä ns. terroriaidat (suojaavat laivan sisäänkäyntiä).
   Se, että laiva todellakin satamoituu ihan keskelle kaupunkia on kuitenkin turistien näkökulmasta hieno asia.

   Kiva, että tykkäsit kierroksesta ja ja ihanaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 2. Upeita kuvia sinulta taas ja niin ajankohtaista asiaa! Tuo turistikohteessa asuminen on todella janus-kasvoinen juttu! Turussa turistit eivät juuri näy, mitä nyt Suurten purjelaivojen aikaan tai keskiaikamarkkinoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena!

   Turussa on muuten kiva olla turisti ja harrastin sitä viimeeksi jouluna! Ihana ajaa förillä, käydä linnassa, tuomiokirkossa ja kesäisin Ruissalossa ja Naantalissa.
   Sinne se sydän halajaa - kotiin <3

   Poista
 3. No jessus... kyl ai siinä saa paikalliset ja turistit katsella toisiaan "ikkunasta ikkunaan"- isot laivat takapihalla :)
  - Hienoja kuvia jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru :)
   Kyllä, nämä suurehkot vieraat takapihalla ovat sekä pidettyjä että kirottuja - suurimmaksi osaksi pidettyjä!

   Hyvää viikonloppua.

   Poista
 4. Ihania kuvia! Turisteista tuli mieleeni, kun meillä aikoinaan asui vuoden mukava jenkkipoika vaihto-oppilaana ja hänen kanssaan kiertelimme Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa. Norja oli hänen ehdoton suosikkinsa!

  VastaaPoista
 5. Jotenkin niin wau nuo ylimmät kuvat, kun laiva on kuin talojen keskellä. Mageita kuvia kaikki kyllä muutenkin. :) Aurinkoa viikonloppuun <3

  VastaaPoista