Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

maanantai 22. elokuuta 2016

Sunnuntairetki norjalaisittain

Tähän postaukseen oli tarkoitus laittaa hieman syysvaateasiaa, mutta hei.......sunnuntainen retkemme Dalsnutenille on niin paljon miellekkäämpää katseltavaa, että koltut saavat odottaa kaapissa ja teen teille kuvaretken patikoinnistamme korkeuksiin.

Tällä kertaa kohteena oli siis Sandnesissa sijaitseva Dalsnuten, jolla on korkeutta 323 metriä merenpinnasta.  
Mukana retkellä olivat ystävämme T ja K, matka taittui 22 asteen lämmössä ja kahvit juotiin huipulla, ihanassa auringonpaisteessa.


Reitti alkaa Gramstadin friluftshusetilta (vanha talo, jossa sunnuntaisin avoin kahvila) ja kuten talon edustalla olevasta kyltistä näkyy, on retkireiteissä valinnanvaraa.
Meidän kohteenamme oli siis Dalsnuten ja pituutta reippailulle kertyy yhteensä 3,6 km.

Alkuosa polkua on saanut hienon kivetyksen. Kiviä pitkin on helppo kävellä ja kengätkin pysyvät kuivina, sillä tämä osuus on maastoltaan varsin kosteaa.
Edessämme näkyy Dalsnutenin vuori ja mikäli klikkaatte kuvan suuremmaksi, löydätte siitä varmasti polun ja sitä kiipeävät ihmisetkin.


Polku muuttuu nousun osalta kiviseksi ja kantoiseksi, paikoin myös savisen liukkaaksi. 
Täällä saa katsoa askeleitaan ja nousu käykin hyvästä treenistä. Välillä kannattaa pysähtyä ja ihailla ympärillä olevia maisemia, sillä ne ovat huikean kauniit.

Norjassa polut merkitään T-kirjaimella (tursti=retkipolku).Polulla kannattaa katsoa jalkoihinsa. 
Kiipeäminen palkitaan huipulla!

Panorama puhelimella.


 puhelinkuva tämäkinKahvi maistui näissä maisemissa :)

Aavistus syksyä

Huipulla riittää väkeä ja lokkeja. Retkieväät ovat valvovien silmien alla.
Dalsnuten on koko perheen retkikohde ja tänne kiipeävät hienosti lapsetkin. Mietimme kuitenkin ystäväni kanssa, että ihan maastoon tottumattomalle ei tämäkään mikään helppo retki ole, sillä kuten sanottu, polku on kivinen, kantoinen ja nousu paikoitellen aika jyrkkäkin. Sateiden jälkeen polut ovat lisäksi liukkaita ja savisia, joten hyvät kengät ja maltti ovat tarpeen Dalsnutenillakin. 

Norjalaiset ovat ahkeria kiipeilemään, retkeilemään ja patikoimaan, joten yksin täällä ei saa/voi luonnosta nauttia. Väkeä riittää jonoiksi asti ja huipulla istutaan kuin kanat orrella (ainakin hienoina päivinä). Mukavaahan se on ja mielestäni on hienoa, että täällä opitaan jo pienenä liikkumaan luonnossa. Lapset liikkuvatkin näillä poluilla ketterästi kuin vuohet - meillä lähes viiskymppisillä nivelrikkoisilla on hitusen verran hankalampaa ja hyppely ei enää niin onnistu (jousitus polvissa ja nilkoissa on vanhempaa mallia), mutta hauskaa on ja hyvältä tuntuu, kun retki on tehty.

Toivottavasti piditte tästäkin retkestä.
Laitanpa vielä kuvan kanervaisesta ovikranssistanikin, vaikka se keskeneräinen onkin. Tein mökin oveen vastaavan jo viikko sitten ja nyt ryhdyin kranssipuuhiin kotonakin.....vaan, narukerästäpä loppuikin naru ja kranssi jäi puolitekoiseksi. 
Laitan teille kuvan valmiista kranssista seuraavaan postaukseen, mutta tässäpä nyt kuitenkin sen idea. 
Kanerva on kaunista ja säilyy nättinä hyvän aikaa. Kranssiin voi sitten lisätä muitakin loppukesän juttuja. 
Minä käytän oksien kiinnitykseen ihan vain narua (tällä kertaa ruskeaa paperinarua, koska kranssi on suojassa sateelta).

Uusi vuodenaika odottaa ja tuo mukanaan uudet ilot. En ole varsinaisesti mikään syksyihminen, mutta pakko se on myöntää, että syksyssä on pajon mukavaakin!

Saapa nähdä tuleeko sitä vaatetusasiaa seuraavaan postaukseen, vaan painunko taas jonnekin maastoon kuvailemaan :)Hyvää viikkoa kaikille,

Marianna
17 kommenttia:

 1. Patikointi noin upeissa maisemissa tekee kyllä hyvää sekä kropalle että päälle. Seuraavana päivänä tuntee kintuissaan, että kiivetty on.
  Me patikoimme viikonloppuna Hollannin tasaisessa maastossa ja siitäkin jäi hyvä mieli, vaikka tuollaisista korkeuseroista ja maisemista ei täällä voi kuin haaveilla.
  Pirteätä alkuviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailman paras stressilääke, todellakin!
   Omalla kohdallani kiipeily maksaa muutaman sitä seuraavan kivuliaan päivän, sillä niveleni eivät siitä oikein tykkää. Tämä kirottu niveliinkin mennyt psorini ärsyyntyy rasituksesta ja olen retken jälkeen ontunut nyt kaksi päivää.
   Näistä retkistä saa kuitenkin niin paljon hyvää mieltä, että uhraan suosiolla nuo kaksi päivää, enkä aio tinkiä luontoelämyksistä kovinkaan helposti.

   Mukavia päiviä sinne myös :)

   Poista
 2. Hienoksi tehty polku ja huikeat maisemat ! Vaeltaminen luonnossa ja hyvässä seurassa on virkistävää. Tuo kranssi on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt on kranssi jo valmiskin!

   Mukavaa jatkoa viikolle.

   Poista
 3. Voi, kadehdin aina hiukan noita Sinun patikointi- ja lenkkimaastojasi. Upeita ovat maisemat! Kunnolliset maastokengät ovat varmasti tarpeen.
  Kaunis tulee kranssistakin.
  Pirteätä alkuviikkoa sinne myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät kengät ovat ihan must - muuten saa liukastella ja jalat kipeytyvät.
   Näistä maisemista täytyy kyllä olla kiitollinen, ne ovat niin huikeat.

   Mukavia päiviä sinulle Maija :)

   Poista
 4. Voi, kadehdin aina hiukan noita Sinun patikointi- ja lenkkimaastojasi. Upeita ovat maisemat! Kunnolliset maastokengät ovat varmasti tarpeen.
  Kaunis tulee kranssistakin.
  Pirteätä alkuviikkoa sinne myös!

  VastaaPoista
 5. Huikean kauiita maisemia jälleen ja tuo ovikranssi on ihana!

  VastaaPoista
 6. Sanonko taas, että ai hurja noita kauniita maisemia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovathan ne, huikean kauniita!

   Aurinkoista loppuviikkoa teille <3

   Poista
 7. ihanat maisemat <3 Patikointi luonnossa on vaan niin ihanaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Se saa niin hyvälle mielelle ja verenpaineen laskemaan ihan taatusti :)

   Poista
 8. Jestas miten upeat maisemat! Kyllä siellä Norjassa
  korkeuserot ovat vähän eri kokoluokkaa kuin täällä
  kotosuomessa :-)
  Lenkkeily on kiva harrastus ja siihen tulee ihan himo.
  Olen nyt parin viikon ajan tehnyt 5-10 km kävelylenkin
  joka päivä. Mikä lie kävelykärpänen iskenyt, ulos on
  vaan päästävä lähdettävä säällä kuin säällä. Lenkkipoluilla on voimauttava vaikutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Kiipeily tuo mukavan lisätehon lenkkeilyyn :)

   Me aloitimme päivittäisen kävelemisen taas keväällä ja suunnilleen tuon saman 5-10 km kävelemme mekin (mikäli ei tarvitse kiipeillä).
   Ainoa, mikä minulla haittaa menoa, on nivelten jatkuva tulehtuminen ja kipu, mutta siitäkin huolimatta rakastan kävellä luonnossa!
   Rannalla kävely, hiekassa siis, on itselleni paras muoto (pehmyt alusta) ja seuraavaksi paras on metsä. Asfaltti on huono nivelille.

   Hyviä lenkkejä sinulle Teija <3   Poista