Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

torstai 1. syyskuuta 2016

Saarnatuoli ja aavistus syystunnelmaa

Hyvää syyskuuta!
Minulta on useampaan otteeseen pyydetty Saarnatuoli-, eli Preikestolen-postausta, koska se tuntuu olevan monen ihmisen bucket-listalla oleva retkikohde. 
Tänään päätin sellaisen tehdä, vaikka Preikestolenilla emme tänä kesänä ennättäneet käymäänkään. 
Meidän mökkimme ei ole kaukana Preikestolenista, joten voisimme kiivetä sinne oikeastaan koska vaan, mutta siinäpä se ongelma sitten onkin....liian lähellä, arkisten askarreiden vieressä ja mikä pahinta - me nämme sinne virtaavat turistimassat, bussilasti bussilastin perään!
Preikestolenin suosio on viime vuosina kasvanut kasvamistaan ja nykyään puhutaan jo sadoistatuhanista vierailijoista vuosittain.
Täällä kuljetaan jonossa ja huipulla on suorastaan tungosta, ainakin kesäkuusta elokuuhun. 


Olemme miettineet uuden reissun tekemistä syyskuun lopulla, mikäli säät sen sallivat, mutta nämä postauksen kuvat ovat siis vuodelta 2013 - sen jälkeen emme ole siellä käyneet.

Olen koettanut korjailla kuvien värejä, sillä ne kävivät vielä tuolloin vanhan, yskivän datamasiinani kautta, joka näytti kaikki värit ihan päin seiniä. Lopputulos oli se, että katsoessani kuvia jälkeenpäin muilta koneilta tai puhelimesta, olivat punainen, sininen ja vihreä aina suorastaan neonvärejä!  Harmillista :(

No, joka tapauksessa - lähdetään Preikestolenille, Strandin kuntaan.
Preikestolen kohoaa Lysefjordenista 604 metrin korkeuteen ja on saanut nimensä muotonsa mukaan. 
Sen huipulla oleva, ikäänkuin kansi, on 25 x 25 metriä ja soveltuu siis hienosti näköala- ja retkipaikaksi, kunhan vain on ensin kiivennyt 3,8 km pituisen 330 metrin nousun.
Normaalisti ihmiset käyttävät noin 1 1/2 - 2 tuntia kumpaankin suuntaan (retkeily-yhdistyksen arvio), eikä retki sovi liikuntaesteisille.

Nepalilaiset sherpat ovat rakentaneet tänne vuodesta 2013 alkaen parempia polkuja, kiviportaita jne.,mutta maasto on yhä paikoitellen vaativaa ja sadesäällä liukastakin.

Huono sää vaati tänä kesänäkin pelastuspartioita paikalle, joten sanoisin reittiä yhä aika haastavaksi. 
Hyvät kengät, ulkoiluasu ja maltti ovat poikaa tälläkin reissulla ja kuten Norjassa sanotaan: det er ingen skam å snu = ei ole häpeä kääntyä, mikäli reitti tuntuu ylivoimaiselta. 

Ylhäällä odottavat huikeat maisemat, joten kiipeily palkitaan ruhtinaallisesti.


Polun varrelta.Fjellhytta ja parkkipaikka ovat reissun aloituskohde. Parkkipaikka on maksullinen.Vähän hermostunut hymy korkeuksissa. Norja on parantanut korkeanpaikankammoni aika hyvin, mutta ihan reunalle en voisi kuvitella meneväni vieläkään.  
Kuvani eivät ole siitä syystä nekään mitään spektakulaareja pudotuskuvia - no can do!
Lysefjorden

Moni muu menee reunalle!Minä pysyn kaukana reunasta :)
Preikestolenia voi ihailla myös alhaalta käsin, sillä 
Rødne fjord cruise järjestää risteilyjä Lysefjordeniin kesäaikaan päivittäin.
Risteilyt lähtevät Stavangerin keskustasta (Skagenkaien) ja kestävät kolme tuntia. Opastus on saatavilla useammalla kielellä ja laivassa on kahvila. 
Tämä on ihan hyvä vaihtoehto sekä korkeanpaikankammoisille että liikuntaesteisille.

Preikestolenista löytää lisää käytännöllistä infoa esim. osoitteesta: Ut.no. 
Facebook-sivullani on hieno filmi täältä meiltä päin, joka näyttää myös Preikestolenin kaikessa komeudessaan - käykää katsomassa.


Mikäli teemme uuden reissun vielä syksyn mittaan, laitan lisää kuvia ja uusinta tietoa myös tänne.Tämän viikon lenkkeilyt on tehty ihan alavilla mailla ja syksy ilmoittelee todellakin jo tulostaan. Päivät ovat yhä lämpimiä, mutta jokin on muuttunut.

Vannassen-lammen joutsenvauvat ovat nyt jo lähes vanhempiensa kokoisia, lumpeenkukat kaunistavat yhä tummaa veden pintaa ja illan varjot loivat hienon tunnelman.
Tänään maisemaa vallitsivat pisarat.
Aamuinen sade oli rankka ja syksy näkyi sen jälkeen maisemassa jo ihan selvästi.
Karhunvatukkaa on tulossa valtavasti, mutta kovin olivat happamia rannan kypsätkin marjat, kun niitä koirajengin kanssa maistoimme!Vaan nyt muihin puuhiin!

Kysykää ihmeessä, jos Preikestolen kiinnostaa ja haluatte lisäinfoa.
Aurinkoista syyskuuta kaikille,

Marianna6 kommenttia:

 1. Ihania maisemia, lampaitakin näyttä olevan vapaana. En yhtään ihmettele että näitä maisemia tullaan sankoin joukon katsomaan.

  VastaaPoista
 2. Oo, mitkä maisemat.
  Tunnistan tuon halun omilla kulmilla vältellä turistivirtoja. Vaan onhan se asia niinkin, että reissuissa itse on aina vähän paikallisten asukkaiden tiellä ja SE turisti toisten kotoisissa maisemissa.
  Ihan mahdottoman upea muuten tuo vesipisara! Hieno kuva!
  Pirtsakkaa syyskuuta teille.

  VastaaPoista
 3. Upet maisemat, mutta hui, en kyllä uskaltaisi mennä reunalle.

  VastaaPoista
 4. Olipa vaikuttava maisema, huh edes minä joka en pelkää korkeita paikkoja olisi uskaltautunut reunamille. Kaunis uusi syksy "aloitus lehti" blogissasi, kauniit värit, syksyyn sopivat. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle

  VastaaPoista
 5. Enpä olekaan koskaan kuullut kyseisestä paikasta, mutta maisemat ovat kyllä tosi mahtavat. Kiva kuulla matkailuvinkkejä ja -juttuja.
  Mahtavaa maanantaita!

  VastaaPoista
 6. Ai kamala miten kauhean korkea tuo vuori onkaan! Olet sinä aika sissi, kun olet sen huipulle kiivennyt. Uusi bannerisi on ihan perfect, syksyistä tunnelmaa täynnä.
  Auringonsäteiden lämmittämää viikkoa sinulle, Marianna <3

  VastaaPoista