Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

perjantai 28. heinäkuuta 2017

10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle


Kiitos vihreällä saarelle Irlantiin  vihreatniityt.blogspot.no  ja appelsiinipuun alle Israeliin appelsiinipuunalla.blogspot.no saamastani haasteesta, joka kiertää ulkosuomalaisten keskuudessa. 
Saara Irlannista laittoi haasteen minulle jo kesäkuussa, mutta en ole siihen lomailuni aikana ehtinyt vastaamaan.

Lomamme jatkui Kreikasta paluun jälkeen maalla ja mikä parasta, hellesäässä. 
Rodoksen inspiroimana rakensin meille romanttisen nurkkauksen päärynäpuun alle ja päivistä nautittiin uimalla ja grillaamalla. Lauantaina vietettiin grilli-/rantajuhlia ystävien kera ja sunnuntaina veneiltiin vanhalla kaveriporukalla mitä upeimmassa säässä. 
Lomamme oli siis kaikin puolin onnistunut! 

Mutta nyt siis haasteeseen: 


1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Norjassa parasta on luonto! Luonto varsinkin täällä Vestlandetilla ovat kerrassaan mahtava ja retkipolkuja - hyvin merkattuja sellaisia - löytyy kaikkialta aina kaupungista vuorenhuipuille. 
Me saamme nauttia merestä, hiekkadyynirannoista, vehreistä kulttuurimaisemista, vuorista ja vuonoista, eikä maisemiin kyllästy koskaan! 

MInä pidän myös kovasti siitä, että leutoa talvea seuraa aikainen kevät ja ilmasto mahdollistaa siten esim. talvivihreät puutarhat ja maaliskuussa alkavan puutarhakauden.


2. Entä ikävintä?

Huonot tiet, korkeat verot, virastojen toimitusajat....hidasta meininkiä. Täällä rannikolla harmistusta aiheuttavat usein myös talvimyrskyt, jotka nousevat mereltä ja tekevät tuhojaan.


Norjalaiset tiet ovat usein kapeita, huonossa kunnossa ja vuorilta on kivivyörymien vaara. Tällä kuvan tiellä oli 80 km/h nopeusrajoitus ja liikennemerkki varoittaa tunnelissa mahdollisesti olevista lampaista!!!

3. Jos saisit matkustaa 2 viikoksi minne tahansa ilmaiseksi, minne matkustaisit? 

Risteilisin kaksi viikkoa Hurtigrutenilla. Viikon kesällä ja toisen talvella.4. Mihin kohteeseen matkustaisin uudelleen? 

Voi niitä on monia! Los Angeles, Firenze.....en osaa valita! Kaliforniassa olisi kiva käydä vanhoja ystäviä ja "perhettä" moikkaamassa.


Firenze ihastutti.
5.Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Ruisleipää ja kaikenlaisia marjaisia leivoksia. 
Norjalaiset leivokset ovat pääsääntöisesti vanilijakreemillä maustettuja ja tylsän pullamössöisiä, joten kaipaan marjaleipiä, mansikkaleivoksia ja sen sellaisia.
Karjalanpiirakoita, jouluruokia ja vispipuuroa olen opetellut tekemään itse - nälkä opettta :)6.Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen? 

Enpä tiedä. Koti-ikävä vaivaa tuon tuostakin, mutta sopeutuminen Suomeen saattaisi olla vaikeaa. 
Pitkä ja kylmä talvi saattaisivat masentaa, eikä luonteenikaan oikein suomalaiseen joukkoon istu - olen liian avoin (ja innostunut), enkä kykene hiljentymään suomalaisille tyypillisen hillityn kuoren alle. Suomalaisessa seurassa on toisinaan jopa raskasta olla (hyvät ystävät ja perhe ovat asia erikseen).
Perusluonteeni on siis kutakuinkin epäsuomalainen, eivätkä ulkomailla vietetyt 24 vuotta tee asiaa helpommaksi.


Suomesta ikävöin eniten perhettä ja hyviä ystäviäni. 

7. Mikä on asuimaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Norjan kansallispäivä 17.mai on juhlista suurin ja hauskin. 
Lähes koko kansa pukeutuu tuolloin bunadiin, eli kansallisasuun ja mikäli sellaista ei ole, on päällä se muuten paras juhla-asu. Päivän ohjelma alkaa jo aamuvarhaisella, kun tykit ampuvat kunnialaukauksia ja paraatit aloittavat kulkunsa. Paraateja on kaikkialla ja toreilla markkinameininki. 
Kansallispäivä on varsinkin lasten päivä, eikä kyse ole siis mistään puolustusvoimien paraateista, vaan koulujen, päiväkotien, yhdistysten ja urheiluseurojen paraateista. 
Laulut raikavat, torvisoittokunnat soittavat ja koko kansa on mukana menossa.


8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa? 

Byrokratia ja paperisota on tietysti aina hieman hankalaa, mutta sanoisin kuitenkin, että oman identiteetin heikkeneminen on vaikeinta. 
Olen asunut Norjan lisäksi USA:ssa ja Kreikassa ja kokenut tämän siis kolme kertaa. Mitäkö siis tarkoitan? 
Suomessa ihmisillä on kanssamme sama kulttuuritausta, joten kaikkea ei tarvitse selittää juurta jaksaen. Ulkomailla näin ei ole, eikä esim. ylioppilaskuva kerro kreikkalaiselle yhtään mitään. Kipparihattuhan se siinä, eli veneilyyn ajattelevat liittyvän.
Huono kielitaito syö sekin omaa identiteettiä, sillä heikko sanavarasto saa tuntemaan itsensä jopa hölmöksi. 
Nämä asiat korjaantuvat toki kielitaidon parantuessa, mutta suomalaisia systeemejä ja tapoja joutuu selittämään aina..... se on joskus vähän rasittavaa. 


 Kippari ruusulla koristettuna

9.Voisitko asua jossakin muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Voisin toki. Paluumuutto Kreikkaan kummittelee mielessä ja Italiakin voisi olla kiva maa asua.


Rodoksella viihdyn ja koen olsevani kotonani. 
Asuin siellä pitkään ja sopeuduin sinne kaikista auinpaikoistani parhaiten. 
Täällä ei tarvitse kuiskia ja pitää kaikkea vakan alla.10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Matka tyttäreni kanssa Skotlantiin. Se oli hänelle niin odotettu matka ja meillä oli niin valtavan mukavaa.11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? 

Palasin juuri Kreikasta ja ensi viikolla matkustan Bergeniin. Luvassa on myös piipahdus Trondheimiin ja syksyn mittaan ainakin Suomeen. 
Joku taitaa odotella minua Korinthoksessakin :)Koska haaste on pyörinyt ulkosuomalaisten keskuudessa jo tovin, lähetän sen edelleen kaikille teille, jotka sitä ette ole vielä saaneet / ehtineet vastata.
Meillä ripottelee tänään vettä ja se tuntuu yllättävän hyvältä. 
Puutarha tykkää.

Heinäkuun luontoa lenkkipolulta.


Minä painin yhä myyntiin valmistelemani talon kanssa. 
Vuoristomökki myytiin perjantaina, joten sen suhteen taputan itseäni olkapäälle ja nyt keskityn taloon ja sen pihaan. Olen onneksi saanut ystäviä apuun, joten homma luistaa nyt huomattavasti helpommin! 

Blogimaailmaan palaan askel askeleelta, eli muutamassa blogissa olen jo käynyt kuulumisia lukemassa ja monia teistä jo kaipailen :)


Voikaahan hyvin ja oikein hyvää alkavaa elokuuta teille kaikille!


Vi snakkes, 

Marianna12 kommenttia:

 1. Hieno ja mielenkiintoinen postaus - kiitos :)

  Täällä on yöllä vähän sadellut ja nyt pilvistä, mutta pientä lupailua auringosta. - Tänään on "meidän" (Raumalaisten) tärkeä päivä, eli Mustanpitsin yö. Koko viikon on ollut erilaisia tapahtumia ja kaupunkimme on herännyt eloon turistien ja esiintyjen ansiosta :D

  Oikein ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää viikonloppua Raumalle <3
   Toivottavasti säät ovat suotuisia, jotta tapahtumasta tulee senkin osalta onnistunut.

   Ja hyvää alkavaa elokuuta Marru <3

   Poista
 2. olipa kiva lueskella postaustasi. Oli tosi mielenkiintoista kun kerroit Norjasta eri muodoissa. Minulle tulee Norjasta aina mieleen kylmä :) ???
  Sinä kuitenkin asut lämpöisemmässä osassa mitä kuvitelmani liittyy.
  Kauniita kuvia olet laittanut postauksen mukana, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija.
   Norja on pitkänlainen maa, eli 1748 km on etäisyys pohjoisimmasta kolkasta eteläisimpään, eli suunnilleen saman verran kuin Helsingistä Sveitsin Zurichiin (suora linja). Tälle pituudelle mahtuu jo monenlaista ilmastoa ja täällä lännessä lämmittää lisäksi Golf-virta.
   Moni suomalainen on lomaillut pohjois-Norjassa ja ajattelee kai jotenkin, että koko Norja on samanlainen.
   Täällä etelässä ilmasto on kuitenkin enemmän sellainen Brittien saarten ilmasto. Lauhaa, kosteaa ja talvetonta.

   Oikein hyvää elokuuta sinulle.

   Poista
 3. Kiva että teit tämän haasteen ,ja oli todella mielenkiintoista lukea vastauksiasi. Jännää että olet asunut myös Kreikassa ja Yhdysvalloissa,joten sinäkin olet asunut siellä sun täällä kuten minä;D
  Minullekin oli yllätys lukea että talvet teillä ovat leutoja, olin kuvitellut niiden olevan pitkiä ja kylmiä kuten SUomessa.
  Ihanat kuvat taas;teillä on upeita maisemia.
  Kaunista viikonloppua ja hyvää tulevaa elokuun alkua Marianna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael :)

   Norjan ilmasto vaihtelee kovasti alueittain, eli Oslon suunnalla talvet ovat kutakuinkin Suomen talvien kaltaisia. Meillä ilmastoa lämmittävät meri ja varsinkin Golf-virta.
   Voisin verrata ilmastoamme Skotlannin ilmastoon.

   Leudot talvet ovat kovasti mieleeni, sillä en todellakaan ole mikään lumi-ihminen ;)

   Oikein hyvää elokuuta <3

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Olet varsinainen maailmankansalainen. Minä en ole koskaan asunut ulkomailla, mutta mieheni aina ehdottaa, että muutetaan eläkepäiviksi ulkomaille ja Italia on kyllä se ykkösmaa. Tosin enpä taida lapsia ja lastenlapsia raskita jättää.
  Ihanaa viikonloppua 😊 T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomailla asumisessa on plussansa ja miinuksensa, eikä se arki missään sen kummoisempaa ole - loppujen lopuksi.

   Etäisyys rakkaisiin on se ikävin puoli, joten ymmärrän hyvin, ettei lapsenlapsia tee mieli jättää <3

   Poista
 5. Kivat vastaukset ja mahdottoman upeat kuvat!

  VastaaPoista