Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Hyvää Uutta Vuotta 2018
Juhlat on jälleen kerran juhlittu, niiden jäljetkin jo aika tarkkaan pois siivouttu ja uusi vuosi 2018 otettu iloisesti vastaan! 
Olkoon se meille kaikille hyvä ja onnellinen vuosi! 


Ennen uuteen heittäytymistä tuntuu kuitenkin tärkeältä katsoa, ihan vain vilkaista menneeseen, josta nyt uuteen ponnistetaan.
Mitä mennyt vuosi antoi? Mitä se otti? Mitä se opetti? 

Minulle vuosi 2017 oli muutoksen vuosi, eikä mikään helppo vuosi ollenkaan. 
Se toi mukanaan uudenlaisen arkipäivän ja varsin rajun identiteettikriisin, rauhattomuutta, unettomuutta, ulkopuolisuuden tunnetta ja luopumisen surua. 
Sairaus rikkoi ihon ja nivelten lisäksi sekä haaveita että yhteyden työelämään ja jätti kuin eksyksiin, täysin ilman karttaa.

Työkyvyttömyyseläkeläinen - se oli uusi nimikkeeni, jonka sain virallisessa kirjeessä yhdessä eläkeläiskortin kanssa. Miten vaikeaa minun olikaan sitä hyväksyä?! 

En ole kenellekään (perheeni ulkopuoliselle) enää tärkeä ja välillä tuntuu, että maailma unohtaa minut kokonaan. 
Minun kaltaisiani kräppänöitä ei kyllä mielistellä mitenkään, sillä meiltä ei voi saada mitään, eikä meidän tuntemisemme vaikuta yhtään mihinkään. Tällä asialla on se hyvä puolensa, että jyvät erottuvat akanoista, mutta samalla on kurja huomata, miten sitä ei kaikkien listalle enää pelkkänä itsenään pääsekään.  
Osa taas vain yksinkertaisesti unohtaa meidät.
Kuulostaa kenteis aika brutaalilta, mutta näin se vain on.
Kipupäivät rajoittavat myös omaa sosiaalista aktiivisuutta, joten moni meno jää menemättä - niin tärkeitä kuin ne olisivatkin.
Vaikea paikka, vaikea paikka tosiaan.

Kiitos teille, jotka olette olleet vierelläni kaiken aikaa - olette tavattoman tärkeitä! Uusi työnkuvani onkin sitten erittäin yksinkertainen, eli pitää itseni niin terveenä, etten tarvitse sairaalahoitoa tai vahvaa lääkitystä. 
Työni otan vakavasti! 
Uusi työpaikkani on suurimmaksi osaksi ulkona luonnossa, uudet työkaverini pitkälti nelijalkaisia ja työvälineistäni tärkein (tietenkin) kamera!
Luonto on osoittautunut sekä hyväksi lääkkeeksi että ystäväksi ja sen kautta kulkee myös uusi "urapolkuni".

Olen siis pikkuhiljaa (joskin kompastellen) kyennyt hyväksymään sairauteni saneleman uuden arkeni ja tullut sinuiksi sen kanssa. 
Tulen selviytymään - tiedän sen nyt! 

Mennyt vuosi tarkoitti myös uutta tyhjää paikkaa joulupöydässämme, kun vuonna 2012 pois nukkuneen kälyni mies poistui hänkin joukostamme toukokuussa.
Joulupöytäämme on siis viimeisten viiden vuoden aikana ilmestynyt kolme tyhjää paikkaa - se on haikeaa. 
Lopulliset jäähyväiset heitimme rakkaillemme nyt vuoden vaiheessa, kun heidän kotinsa sai uuden omistajan. 

Verhon taakse poistui alkutalvesta vielä rakas kissamme Kårekin. Hän oli perheessämme lähes 14 vuotta. 
Sinne lähti pumpulitossu, täplänenä pikkuinen ja ikävän määrä on edelleen suuri. Vuosi on tuonut toki paljon hyvääkin: kaksi lomaa Suomessa, kaksi Kreikassa, matkoja täällä Norjassa, hauskoja hetkiä ystävien ja suvun parissa, mökkielämää ja arjen pieniä kultaisia hetkiä kaiken kiireen ja stressin keskellä.
Vuoden kohokohtiin kuuluvat Suomessa vietetty vappu, Ateenan Akropolikselle kipuaminen ja kasvihuoneen rakennustöiden aloittaminen mökillä. 


Entäpä sitten vuosi 2018? Mitä toivon?

Toivon tietenkin terveyttä, voimia ja jaksamista kaikille rakkailleni. Maailma on nykyään aika raskas paikka elää, eikä täällä ole aina niin helppo olla.
Hyväksymiseen vaaditaan menestystä ja menestyksen mittarit ovat toisinaan niin sairastuttavia, ettei terveys niitä välttämättä kestä. 
Toivoisinkin ennenkaikkea sitä, että rakkaimpani (varsinkin lapseni) osaisivat olla hakematta sellaista hyväksyntää, joka perustuu näihin "vääriin mittareihin". 
Aito ystävyys, aito rakkaus ja aito hyväksyminen eivät kaipaa merkkilappuja, komeita puitteita, hienoja kontakteja ja jatkuvaa kurkottamista. 
Oikea hyväksyntä, ystävyys ja rakkaus löytyvät ilman tätä kaikkea. 


Toivon perheelleni vähän kevyempää vuotta. 
Jatkuvat menetykset ja sairaudet ovat vieneet meiltä paljon voimia ja iloa.  Olemme pysyneet vahvoina, koska se on ollut ainoa vaihtoehto, mutta huomaamme muuttuneemme aika ilottomiksi.
Toivon meille iloa. 


Vuosi tuo mukanaan ainakin muutaman matkan ja niistä iloitsen jo valtavasti. Lisäksi odotan malttamattomana kasvihuoneeni valmistumista ja uutta kesää. Uuden vuoden upouusi tie olkoon avoin ja valoisa! 
(kuva otettu joulun välipäivinä terassiltamme).Ja sitten lempiharrastukseni (ja nykyään myös työni) pariin, eli kuviin :)
Meillä on ollut lauha ja erittäin sateinen joulukuu, joka näkyy luonnossa uutena kasvuna. 
Jokainen silmu ilostuttaa ja saa hymyilemään, sillä ne kertovat siitä, ettei kevät niin valtavan kaukana olekaan!  


Joulua me vietimme täällä kotosalla ja kuten sanottu, sekä norjalaisen että suomalaisen jouluruuan merkeissä. 
Kinkku oli juhlan kunkku tänäkin vuonna ja joulupukkikin näytti todenneen meidät kilteiksi, niin kivoja lahjoja saimme. 


Kattaukset olivat Suomen kunniaksi sinivalkoisia.
Joulupäivän kattauksessa olivat mukana joululahjaksi saamani Beija Flor:n ruokailualustat. Ne ovat paksuhkoa vinyyliä ja toimivat hienosti myös näin. 
Uusi vuosi vietettiin maalla ja ihan vain koiran vuoksi. Reppana pelkää niin kauheasti ilotulitusraketteja, ettemme halunneet häntä metelille altistaa. 
Maalla raketteja ammutaan vain ja ainoastaan vuoden vaihtuessa ja silloinkin noin viiden minuutin ajan.
Maalla oli ihan mukavaa ja vaikka kaupungissa juhlivaa ystäväporukkaamme kaipasinkin, pääsimme juhlatunnelmaan torppaa koristellen ja hyvällä ruualla herkutellen.


Nämä ovat ihan oikeita omppuja, jotka on koristeltu kultamaalilla ja kimallekuorrukkeella. Ne sopivat mielestäni aivan täydellisesti torpan uuden vuoden koristeluun. 
Vuoden ensimmäiset lenkit on jo tehty ja tässäpä nyt vuoden ihan ensimmäinen lammaskuvakin :) 
Meillä on ollut aika lämmintä, vaikka tänään tosin pilvistä. 
Vuoden ensimmäinen postaus olikin sitten tässä, eli blogivuosi 2018 on avauttu täällä vuonossakin! Oikein hyvää ja onnellista alkanutta vuotta teille kaikille! 
Minulla on sellainen olo, että vuodesta 2018 tulee erittäin hyvä vuosi.
Vi snakkes, 
Marianna

25 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis ja koskettava kirjoitus monin tavoin. Pala kurkussa luin ja totesin, että siellä ruudun toisessa päässä istuu kirjoittamassa hyvin vahva ja lahjakas nainen. Sellainen, jota eivät tuulet ja vastoinkäymiset kaada, vaikka ilo hetkellisesti onkin kateissa. Se kyllä palaa takaisin, rivien välistä sen jo kuulee, kun tarkkaan kuuntelee. Varmasti on iso työ rakentaa uudelleen se osa elämää, jonka työelämä on aiemmin täyttänyt. Tärkeä tehtävä sinulle nyt on huolehtia tärkeimmästä - itsestäsi. Ja parhaat työkalut onneksi onkin siihen.
  Kirjoituksesi sai pohtimaan omaakin elämää vähän pintaa syvemmältä.

  Hyvää ja monin tavoin onnellista vuotta, iloa, hyvää mieltä ja paljon hyviä kameraretkiä toivon sinulle! Ja iso iso halaus täältä <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Ellis <3
  Jos jotakin olemme näiden viimeisten viiden vuoden aikana oppineet, on se nimenomaan taito huomata kaikki se, mikä on hyvin. Jokaisessa päivässä on jotakin hyvää ja ilonaiheitakin.
  Eihän se aina niin helppoa ole, eikä varsinkaan silloin, kun surut ja huolet ovat suuria ja niitä tulee kuin ketjussa.
  Surua olemme oppineet keventämään ihan arkisilla asioilla ja ilonaiheilla - se on oman jaksamisen kannalta ehdottoman tärkeää.

  Olen oppinut myös karttamaan negatiivista energiaa, joka tulee lähinnä konfliktihakuisten ja epäystävällisten ihmisten kautta. Siten säästyy mielipahalta, joka ei ole hyväksi terveydelle.

  Uuteen, ei itse valittuun arkipäivään totuttelu vie aikansa, mutta enköhän minä siihen pikkuhiljaa mukaudu ja rauhoitu. Yllätyin kyllä itse siitä, miten vaikeaa tämä minulle oli.....ja on.

  Oikein hyvää vuotta myös sinulle Ellis kultainen ja kiitos ystävyydestä <3

  VastaaPoista
 3. Tuokoon tuleva vuosi Sinulle ja perheellesi paljon iloa, keveyttä ja onnellisia päiviä. Ja voimaa vaikeiden päivien varalle.

  Ota koppi monista kauniista ja hyvistä ajatuksista joita tämän viestin välityksellä sinne vuonoon lähetän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain kopin :)
   Kiitos paljon Leena ja oikein hyvää alkanutta vuotta myös sinulle <3

   Poista
 4. Oikein hyvää ja onnellista vuotta 2018 sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 5. Toivon sinulle kaikkea hyvää vuodelle 2018. Kauniita kuvia on ilo katsella ja ne tuovat iloa monille blogiasi lukeville. Sairastelu ja kipujen kanssa elo ei taatusti ole mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni ja oikein mainiota alkanutta vuotta myös sinulle!

   Kipujen kanssa oppii kyllä elämään ja olen huomannut, että nimenomaan luonnossa liikkuessani kykenen olemaan ajattelematta niitä. Mukana ne ovat, mutta eivät saa pääosaa.

   Poista
 6. Marianna, on ihana kulkea kanssasi tätä blogimatkaa. Kiitos <3
  Rakkautta ja iloa uudelle vuodelle 2018 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nina ja oikein ihanaa alkanutta vuotta teille molemmille <3

   Poista
 7. Niin liikuttavan kaunis postaus..Elämä etenee iloineen ja välillä suruineen. Sinulla on hieno asenne elämään, olet sisukas eteenpäin katsoja♥ Toivon sinulle ja perheellesi oikein ihanaa ja antoisaa vuotta 2018,tuokoon se tullessaan vain niitä hyviä asioita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon sanoistasi Päde ja oikein hyvää vuotta myös sinulle <3

   Tämä uusi vuosi on alkanut mietä hienoimmin ja uskon, että se tulee olemaan hyvä vuosi! Sitä toivon meille kaikille <3

   Poista
 8. Ihana kultainen sydämellinen Marinna, tulin oikein suruisaksi kun tätä luin. Eniten siitä, että on ihmisiä jotka eivät osaa kohdata sinua enää sinuna, että eläkeläisyys vaikuttaa heidän suhtautumiseen. Voisin kuvitella toki myös, että tämä eläkeasia on ottanut sinulla niin siipeen, että olet varmasti tutkaimet tosi herkillä. Toivon, että tämän asian suhteen helpottaa, sinulla on todettu sairaus, jolle et mitään voi, se ei ole käsissäsi ja se ei muuta sinua ihmisenä miksikään. Pahoillani olen kivuistasi ja siitä, että näin on käynyt. Uskon, että eläkepäätöksen sulattaminen vie aikansa, mutta jossain kohden varmasti tulee helpotus, kun hyväksyt asian. <3

  Kolmen lautasen puuttuminen myös joulupöydästä veti haikeaksi. Mietimme itsekin, kun saimme nauttia jouluna miehen muistisairaiden vanhempien seurasta, että kenties viimeinen yhteinen joulu heidän kanssa ja oma mumminikin 96v oli menossa mukana, eikä voi tietää jaksaako toinen enää ensi vuonna tulla Että ollaan kiitollisia rakkaistamme ja nautitaan hetkestä ja sinä nelijalkaisista ja luontokuvauksista, sinulla on siihen täysi oikeus.

  Paljon halauksia Marianna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lohduttavavista sanoistasi sinä kultainen Tiia <3

   Elämä antaa ja elämä ottaa. Pöytiimme ilmestyy tyhjiä paikkoja ja surua ei kykene kukaan pois karkoittamaan - se tulee, kun sen aika on.
   Meillä joulua vietti keväällä 90 vuotta täyttävä appeni, joka on luvannut meille elävänsä ainakin 100-vuotiaaksi :)

   Olet oikeassa siinä, että tutkaimeni ovat olleet todella herkällä ja juuri siitä syystä, etten ole kyennyt itse hyväksymään sairaseläkettäni. Koetankin säätää pääni asetuksia ;), jotten ajattelisi niin kapeasti.
   Tiedän, etten ole yksin - meitä on monia ja useimmilla meistä sama ongelma.
   En myöskään halua syyllistää ketään siitä, että he unohtavat minut, sillä sekin on sellainen luonnollinen juttu. Jokaisen oma arki pyörii paljolti niiden ihmisten parissa, jotka siinä ovat osana juuri sillä hetkellä.

   No, onhan mulla tässä projektia jos jonkin moista ja hyvät ystävätkin tallella.

   Halauksia sinulle ja vielä kerran kiitos kauniista sanoista <3

   Poista
 9. Kiitos ihanista kuvista, olen viihtynyt todella hyvin sinun "matkassa" :)
  - Kaikkea hyvää uuteen vuoteen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru - ihanaa tietää, että viihdyt mukana (kuten minä sinunkin matkassasi).

   Oikein hyvää uutta vuotta <3

   Poista
 10. Niin kauniita astioita ja juhlava kattaus!
  Toivon kaikkea hyvää ja kaunista vuoteen 2018 ja terveyttä eritoten!!
  Toteutukoon jokainen toiveesi tälle vuodelle tuoden toivoa, voimaa ja elämänmakuisia hetkiä.
  Eläkepaperi on vain sanoja paperilla, sinä olet oman elämäsi tähti ja sisäinen kauneutesi ja voimasi pitää sinut säihkyvänä!

  Suloisen tunnelmallisia hetkiä viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjasti Susanna <3

   Tässä vuodessa on taatusti taikaa, joten uskon parempiin fiiliksiin!

   Hyvää loppuviikkoa sinulle <3

   Poista
 11. Tyttö, sinä olet tähti! <3 Et ole ehkä itse sitä vielä oivaltanut, mutta olet upea ja ainutlaatuinen! Kauniin ulkokuoresi alla sykkii suuri sydän, josta hohkaa erityistä lämpöä kaikille tutuille ja tuntemattomille. Toivon elämäsi tielle ihania, aitoja ihmisiä, tylsät tyypit kulkekoon omia polkujaan.

  Puss och kram <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinä kultainen Teija <3

   Alkanut vuosi olkoot hyvä myös sinulle ja perheellesi!
   Haleja täältä roppakaupalla <3

   Poista
 12. Sinä ihanainen, vahva nainen! Niin koskettavasti kuvaat ja kerrot viime vuoden rankoista vaiheista, siltikin löydät myös paljon hyvää ja kantavaa. On totta, että menetykset ja surut syövät iloa, sen tähden toivo on sitäkin tärkeämpää. Että pystyisi ja jaksaisi luottaa ilon palautumiseen ja valoisampiin aikoihin, niitä sydämestäni toivon sinulle ja rakkaillesi.

  Marianna, minulla on vahva luottamus, että tulet selviytymään hyvin, omaat niin upean elämänasenteen ja suuren sydämen! Toivon todellakin, että tämä alkanut vuosi toisi perheellenne paljon hellänhyviä hetkiä, kaikkea kantavaa, iloa ja onnea. Pidäthän itsestäsi oikein hyvää huolta, sille on nyt tärkeää perustaa ja luoda vahvistusta.

  Lämpöisiä ajatuksia ja halauksia♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannah ja kaikkea hyvää myös teidän vuoteenne!
   Olen kiitollinen siitä, että mennyt vuosi toi myös sinut elämääni ja tiedän, että myös sinä tarvitset ja ANSAITSET iloa, terveyttä, kevyempää aikaa ja onnellisia hetkiä elämääsi <3

   Kiitos ystävyydestäsi ja kannustavista sanoistasi sinä kultainen ihminen <3

   Halauksia päivääsi!   Poista
 13. Kiva, kun jätit "tassunjäljen" käynnistäsi Mielen Lumoa -blogissani. Löysin sen avulla tänne kauniiseen ja mielenkiintoiseen blogiisi ja jäin lukijaksesi.

  VastaaPoista