Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

maanantai 4. kesäkuuta 2018

Helteisiä iltoja biitsillä
Huh hellettä mikä toukokuu tässä viikonloppuna hyvästeltiinkään!
Se on muuttanut Pohjanmerenkin kylpyveden lämpöiseksi ja rannat aurinkorannikoksi. Vastaavaa on täällä koettu viimeeksi 100 vuotta sitten.
Sen nurja puoli on kuivuus ja siitä jouhtuvat maastopalot, mutta myös eläinten hätä veden perään ja kasaan kuivuvat sadot pelloilla, joten pelkkää riemua ei tämäkään säätyyppi ole, ei tietenkään.

Mökiltämme on ollut näköyhteys maastopaloon, jota vastaan on kamppailtu jo monta päivää, joten ei ollut mikään yllätys, että palolaitos kielsi viime viikolla kaiken grillaamisenkin. 

Me olemme (monen muun tapaan) ajaneet iltaisin dyynirannoille uimaan ja virkistymään ja kylläpä siellä onkin ollut ihanaa. 
Kuvat ovat Hellestøn rannalta noin ilta-kahdeksalta ja nyt kannattaa klikata suuremmaksi, sillä olen ottanut suurimman osan kuvia vähän kauempaa (saadakseni mahd. paljon tunnelmaa mukaan).Rantojen suloista kasvillisuutta.
Kotisaaren rannoilla.Viikonloppu vietettiin mökillä ja nautittiin omissa vesissä uimisesta, puutarhasta ja ihan vain olemisesta. Yllä olevassa kuvassa uivat hanhet kävivät näyttämässä lapsiaan ja voi miten söpöjä ne ovatkaan.


Pieni kukka kasvihuoneen kiviportaalla ... oli kai pudonnut kyydistä, mutta niin suloinen, että kuva oli otettava. 
Olen muuten aloittanut herbaarion tekemisen ja kävin tänään ostamassa kansion. Mökillä kuivaa nyt kukkia sanomalehtipaperin välissä ja tarkoitus on kerätä juuri mökkiseudulle tyypillisä kasveja. 
Isälläni on tallella hänen kouluaikaiset herbaarionsa ja ne ovat kyllä todella hienot, vaikka isä sitä puuhaa inhosikin. Hän vietti kesiään siskona maatilalla Nousiaisissa ja toisen siskonsa kesäkodissa Rymättylässä, jossa häntä kuulemma koko ajan muistutettiin kasviston keräämisestä. Voin hyvin ymmärtää, että poikia moinen näpertäminen otti kupoliin. Ruusujen aika on alkamassa ja pensaissa on valtavasti nuppuja!

Pelargoniat ja jopa hortensiat olivat kuin ihmeen kaupalla selviytyneet helteessä kokonaisen viikon ilman hoitajaa (vai onko talon kummitus kenties huolehtinut niistä?)
Piipahdin ennen mökille lähtemistä Pelastusarmeijan kirpparilla ja ostin mökille viemisiksi mm. tämän muistikirjasen, joka on tehty vanhan kirjan kansiin. Sisältö on siis ihan viivoitettua paperia ja nämä muistikirjat ovat osa Pelastusarmeijan tekemiä tuotteita. Hieno idea, eikö vain? Toinen löytö oli tämä kiva kori, joka sopii ihan täydellisesti kasvihuoneeseen. 

Tänään meillä on vähän viileämpää, eli noin 20-21 astetta (tuntui ihanan raikkaalta) ja tuuli pohjoisesta. Vettä ei ole kuitenkaan luvattu vielä ainakaan viikkoon, joten grillauskielto pysyy, kastelu jatkuu ja sateita odotellaan. 
Viime vuonna rukoiltiin poutaa, nyt sadetta! 


Miten te olette vilvoitelleet helteen kourissa? 
Mikä on teidän mielestänne ihanteellinen lämpötila? 

Oikein hyvää kesäkuuta teille kaikille! 

Marianna20 kommenttia:

 1. Hurmaava tuulahdus kesädyyneiltä! Ilta-auringon valo on niin kaunis ja pehmeä.
  Mitä enemmän ikää tulee, sitä vähemmän tykkään kovasta helteestä. Hitusen alle 25 astetta on minulle mieluisin, ja jos toivoa saisin niin yöt voisivat olla mieluiten vähän viileitäkin. Mutta kesä on aina ihanaa aikaa, oli lämpötila sinne tai tänne.
  Todella kauniin muistikirjasen löysit kirppikseltä. Sopii mökille kuin nenä päähän.
  Suloista kesäkuuta vuonoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo 20-25 on minullekin se mieluisin lämpötila silloin, kun en ole lomalla ja uima-altaiden äärellä.
   Kreikan vuosinani tein töitä mm. kahvilassa, jossa ilmastointi ei oikein toiminut ja kylmäkaapit yms. puhalsivat lämmintä ilmaa jo lähes 40 asteiseen tilaan..... se oli aikamoista kärsimystä.

   Meillä on tällä viikolla ollut sellaista 20-21 lämpötilaa, joten olen oikein tyytyväinen.

   Poista
 2. Meillä on helteet ohi! Eilen vielä +18, mutta tänään vaivaiset +13 ja todella kova tuuli. Vettä ei olla saatu täälläkään, joten todella kuivaa on joka puolella.

  Ihana muistikirja, hienon idean on joku keksinyt :)

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulinkin, että siellä on ollut nyt kylmää. Kovin ailahtelevaa on tämä pohjoisen kesäsää.

   Vettä odotellessa.....:)

   Poista
 3. Oli kyllä upea toukokuu! Nyt täällä meillä puhaltelee kylmä pohjoistuuli. Melko raikkaalta ilma tuntuu helteiden jälkeen. Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän viileämmät yöt ovat ihania!

   Mukavaa viikkoa edelleen :)

   Poista
 4. Sama kuivuus piinaa tääläkin ja nyt kova tuuli. Viikonloppuna monessa paikassa maastopaloja. Eikä helpotusta luvassa.

  Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ei näy sadetta, ei, mutta ensi viikolle on luvassa kuuroja. Hyvä niin.

   Poista
 5. Myrskytuulta ja rakeita helteen jälkee 9 asteen lämpötilassa. Sen kummempaa sadetta vaan ei kuulu eikä näy.
  Meilläkin on miehen kanssa omat kasviomme kouluajoilta tallella. Miehen kasvit on kyllä äiti kerännyt ja niinhän se vähän meni, että minäkin olin aika vahvasti mukana poikamme kasvien keräilyssä. Sukupolvelta toiselle sama juttu. Vieläköhän kerään poijanpojankin kasvit 😃
  Kivoja kirppislöytöjä olet tehnyt.
  Mukavaa tiistai-iltaa 💕T Maija myrskyluodolle@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän niin hyvin, ettei moinen kesäpuuha poikia varsinkaan kiinnosta :)

   Me odottelemme edelleen sateita, joita ilmeisesti ensi viikolla on tulossa! Tällä kertaa emme saa niistä mutista, vaan pisarat tulee ottaa vastaan iloiten.

   Poista
 6. Ihanaa varmaankin kun on tuollaiset helteet kerrankin, mutta kurjaa tietysti kun ei sada ja kaikki kuivuu. Toivottavasti saatte pian sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteillä on nurja puolensa, vaikka onhan tästä nautittu!

   Viime vuonna satoi yhtenään ja kaikki märäntyi pois, nyt siis toisin päin. Saapa nähdä, josko loppukesä olisi tasapainoisempi.   Poista
 7. Minä rakastan lämpöä ja aurinkoa, helteiset päivät saisivat jatkua aina vaan! Öisin saisi kyllä sataa ripsauttaa, niin luonto ei joutuisi kärvistelemään kuivuudessa. Aika ennenkuulumatonta, että Suomessa kansalaisia kehotetaan laittamaan juoma-astioita linnuille ja oraville, reppanat eivät kuulemma enää löydä juomavettä mistään :( Voi miten nautinkaan näistä sun kuvista jälleen! On teillä siellä upeat maisemat! Rentoa viikonvaihdetta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se aivan uskomatonta, että eläimiä ja lintujakin pitää auttaa veden löytämisessä ja meillä siis ollut sama tilanne.
   No nyt sitä vettä on tullut, vaikka määrällisesti vähän pilvisestä taivaasta huolimatta.

   Nauti kesästä Teija <3

   Poista
 8. Aivan ihanat kuvat ja hauska tuo vanha kirja, niissä on fiilistä. Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 9. Me saimme nauttia hellepäivistä putkeen 25 päivää ja se sopi meille vallan mainiosti :) Nyt on viilentynyt, mutta ei ole satanut joten tulenteko kielto on täälläkin. Sais ripsauksia tulla, koska luonto ja eläimet kaipaavat vettä. Onneksi siitepölysakeus on hellittänyt.
  Kauniita kuvia Marianna, niihin on upea uppoutua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina ja onhan se niin, että vaikka se helle aivan ihanaa onkin, on sade ihan ehdotom must luonnolle.
   Meillä on sää vaihtunut nyt pilviseen ja hhhrrr....pohjoistuuliseen :(

   Poista
  2. Tiedätkö, juuri kun sain kommentoitua sinulle niin meille tuli vesisade :)

   Poista
 10. Ensikertaa täällä blogissasi vierailulla. Surffasin varmaan tunnin ja jäin lukijaksesi! Erityisen hienoa on nähdä kuvia, maisemia ja tunnelmia sieltä vuonoilta. Niin erilaisia ovat maisemat täällä lounais-saaristossa. Terveisiä siis Kustavista ja saaristoblogista :)

  VastaaPoista