Visualistin painajainen!



(Tämä postaus on marmatusta, mutta toivon, ettei se pelota teitä uusia lukijoita pois vuonosta! 
Olen iloinen, että löysitte tienne tänne - sydämellisesti tervetuloa ja hei....marmatan aika harvoin, nyt on vain ihan pakko purkaa sydäntä).


Naapurisopu - tuo usein niin helposti särkyvä olotila, jonka suhteen moni meistä tasapainoilee kaikkien taitojensa mukaan - säröilee nyt pahasti meidän maalaisidyllissämme. 
Meidän torppamme kylkeen on nimittäin ilmestynyt naapurimme uusi terassi, joka on 
 korkeimmista nurkistaan yli 4 metriä korkea ja pinta-alaltaan 60 m2. 
Tältä tähystystornia muistuttavalta terassilta, joka on kaukana heidän omasta mökistään,  näkee nyt meidän tonttimme jokaiseen kolkkaan ja mikä pahinta, sisälle torppaamme....tai no se ei kyllä ole pahinta, vaan pahinta on se, että me joudumme nyt katselemaan ikkunastamme tätä rakennelmaa ja sillä vallitsevaa sekamelskaa.
Naapurin käsitys estetiikasta kun ei ole ihan omamme kaltainen, joten terassille on jo nyt kerätty sirkusmaisen kirjava irtaimisto ja kaikenlaista muovista irtoromua, jotka ovat minun silmissäni kuin töherrys kulttuurimaiseman kauniissa seinässä. 

Olen näkymän vuoksi pirauttanunut muutamankin kyyneleen ja rehellisesti olemme naapurille mielipiteemme kertoneet (meitähän ei terassista etukäteen informoitu). 
Hän on pahoitellut asiaa ja istuttanut nyt kirsikkapuun ikäänkuin näkösuojaksi meille, mutta eipä tuo piskuinen puu tilannetta juurikaan paranna. 
Minä, metsäsuomalainen mörökölli, koen nyt yksityisyyteni menetetyksi! 

Naapuri, jonka mielestä yhdessä oleminen/mökkeily on valtavan hauskaa, ei taatusti pysty reaktiotani ymmärtämään ja huomaan, että kulttuurierot välillämme ovat suuret.
Minulle mökkeily on vetäytymistä yksinäisyyteen, mielenrauhaa ja etäisyyttä arjen hulinaan - ei niinkään jatkuvaa seurustelua naapureiden kanssa.

Ja entäpä sitten se estetiikka?

Visualistina koen tämän valtavan korkean terassin sekamelskoineen lähes kidutukseksi, sillä sen kohdalla ei ole otettu huomioon kulttuurimaisemaa, luontoa, talojen ikää tai mitään muutakaan. 
Meillä nämä asiat ovat tärkeitä! 
Olemme omalla kohdallamme halunneet mukautua ympäristöömme siten, että kaunis luonto saa pääosan ja talovanhuksen historia sille kuuluvan kunnioituksen ja tämä näkyy kaikissa valinnoissamme, oli kyse sitten väreistä, materiaaleista, sijoittelusta tai mistä vaan.
Nyt kaikkea varjostaa tämä tähystystorni romuineen.


Mikä avuksi? 

Olemme sanoneet mielipiteemme naapurille, mutta mitään suurta muutosta voin tuskin odottaa. 
Olemmekin siksi päättäneet, että rajaltamme ei enää typistetä, leikata tai madalletta kasvillisuutta, jonka toivon kasvavan nopeasti sellaiseen korkeuteen, että saamme edes osan omaa rauhaamme takaisin.
Vierasmökkimme terassin ympärillä oleva aita vaihdetaan sekin nyt korkeampaan seinään - se auttaa vähän - ja heidän terassiaan lähinnä oleva ikkunamme sai viikonloppuna näköesteeksi ikkunafolion, joka tuntuu toimivan hyvin.


Suomalainen sisustussotilas, kuten ystävättäreni minua piristävästi kaiken kaaoksen keskellä kutsui, en anna periksi!
Visualistina taistelen estetiikan eteen ihan kaikilla osaamillani keinoilla ja toivon, että luontoäiti tulee avukseni ja nostaa ympärillemme vihreän verhon.


Onko teillä vastaavia kokemuksia? 



Alla olevat kuvat on otettu naapurin terassia vältellen, mutta heidän katseidensa alla (ovat niin korkealla). 
Viikonloppu oli kyllä muuten oikein ihana, eivätkä ajoittaiset sadekuurotkaan tuntuneet mitenkään harmillisilta.
Hasselpähkinäsato kuivuu nyt kotona vitriinikaapissa (vaikka hyviä ne ovat tuoreinakin) ja päärynöitä riitti yhä poimittavaksi. Luontoäiti lohduttaa, kun ihmiset tuottavat pettymyksen - se on hyvä.















Kesän viimeiset kukat kasvihuoneen ympäriltä saivat koristaa ruokaliinoja. 





















Ja sitten ikkunaratkaisuun. 
Ikkunafolio peittää nyt terassinäkymää, mutta päästää vuoren takaa kurkkivan aamuauringon vapaasti sisään.
Olen löytämääni folioon tyytyväinen, sillä se sopii hyvin vanhaan taloon. Ostin ikkunan vierelle vielä pyöreän peilin, joka antaa huoneeseen lisää valoa ja tasapainottaa ikkunaseinää.






Vierasmökin terassin matala aita on nyt purettu ja tilalle on nousemassa korkeampi seinä. Sen yhteyteen rakennamme penkin/hyllyn, jolle voimme asettaa kukkia, lyhtyjä ja vaikkapa tyynyjä istuttavaksi. 





Enköhän minä tästä toivu ja kuten sanottu, luontoäiti kasvattakoot vehreää seinää.



Suren kuitenkin niin valtavasti tällaisia ruhjeita, joita ihminen ahneudessaan ja ajattelemattomuudessaan saa aikaan ja koen oman tilanikin loukatuksi. 
Koetan parhaani mukaan ajatella, ettemme voi aina vaikuttaa siihen, mitä ympärillämme tapahtuu, mutta omaan suhtautumiseemme voimme kuitenkin vaikuttaa, eli kyynelten jälkeen hommiin ja sitä rataa. 

Naapuri ei tunnu yskäämme edes ymmärtävän - niin erilaisia me ihmiset olemme.


Toivottavasti piditte kuvista ja kestitte marmatuksen. 

Kertokaa ihmeessä, jos olette kokeneet vastaavaa ja miten asia ratkesi. 

Oikein hyvää viikonloppua teille kaikille,

Marianna


Kommentit

  1. Ei voi olla totta! Kaikki sympatiani teille.

    Varmasti suututtaa ihan kamalasti, mutta asenteesi on kyllä oikea. Jos asialle ei enää mahda mitään, on yritettävä pelastaa se mikä pelastettavissa on ja sitten keskityttävä omiin ihaniin juttuihin sen sijaan, että jäisi vellomaan harmituksessa. Onhan se tosi epäreilua, mutta elämä on liian rajallinen käytettäväksi harmitteluihin. Tiedän. Helpommin sanottu kuin tehty.

    Voimia sinne Marianna ja kaikesta huolimatta kaunista viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olen asian pähkäillyt ja jatkan omaan tuttuun malliini, eli keskityn omaani ja teen siitä parhaan mahdollisen. Se resepti toimii aina!
      Mielenrauhaa tökitään monesti sivusta ja välillä kyllä tuntuu siltäkin, että ihminen, joka keskittyy omaansa (elämä, tontti, kehittyminen jne.) provosoi joitakin ihmisiä tökkimään.
      Mökkinaapurin kohdalla en oikein tiedä, että mistä on kysymys, mutta eiköhän se tästä.

      Ihanaa viikonloppua sinne teille <3

      Poista
  2. Voi kurja! Täällä on samanlaisia ongelmia, keväällä istutimme ison tuija-aidan, koska naapuritontille ilmestyi valtava paritalo.

    Viime vuoden yhtiökokouksessa sain räyhän akan maineen, koska painotin, ettei oman taloyhtiön alueen pihoille rakenneta mitään ilman naapurin kuulemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee, eli naapureille tulisi antaa ilmoitus (jota meillekään ei annettu).
      Olemme kesän aikana jutelleet monta kertaa, grillanneetkin yhdessä jne., joten ihmetyttää, ettei meille kerrottu sanallakaan terassista, joka nyt vieressämme tönöttää.
      Minulla on nyt taatusti myös ilkeän pohjan akan maine, sillä olen esittänyt mielipiteeni suoraan, en norjalaisen pumpulimaisesti ;)

      No, toivokaamme, että vihreät aidat kasvavat reippaasti.

      Hyvää viikonloppua Sussi.

      Poista
  3. Voi miten harmi juttu! Ymmärrän tosi hyvin harmistuksesi.
    Eikö siellä vaadita lupaa rakenteille tai edes ilmoitusta. Täällähän on joku metrimäärä naapurin rajasta, johon saa rakentaa omia juttujaan.
    MEillä on tuollaista Ulko-oven ikkunassa tuollainen "tarra"juttu..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni lupa vaaditaan, koska terassi on lähellä rantaa, se on suuri ja korkea. No, en tiedä, onko haettu lupaa, mutta täällä vaadittavat 4 metriä naapurista täyttyvät millilleen.

      Tämän kanssa täytyy nyt vain elää ja toivoa, että muuttavat tapansa siistimmiksi ;)

      Hyvää syyskuuta.

      Poista
  4. No voi ei! Kyllä ihmiset ovat ajattelemattomia. Mulle kaikki heti tänne- menttaliteetti tuntuu monella olevan valloillaan, ei välitetä muista. Ymmärrän hyvin ärtymyksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, ahneutta ja suuruudenhulluutta näkyy tässäkin projektissa, joka ei ottanut huomioon muuta, kuin oman mielihalun. Ikävä kyllä.

      Oikein hyvää alkanutta syyskuuta sinulle!

      Poista
  5. Tosi ajattelemattomat naapurit teillä! Kurjaa että eivät tulleet esittelemään teille suunnittelemaansa terassihanketta, jolloin olisitte voineet neuvotella asiasta. Kaikesta huolimatta rauhaisaa ja rentouttavaa viikonvaihdetta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Teija ja ihanaa syyskuuta sinne teille <3

      Viikonloppu meni hyvin ja rakennuspuuhat näkösuojien suhteen jatkuvat.

      Poista
  6. Voihan naapuri sentään! Ymmärrän yskän ja mökille meno todellakin on vetäytymistä omaan rauhaan täälläkin.

    Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä!
      Kuuntelin lauantaina heidän poppimasinaansa ja mukana laulua, joka kantautuu meille sisälle asti, koska ovat ikkunan takana ja mietin, mitenkö tätä kestän. No, ratkaisin asian laittamalla suomalaista musiikkia soimaan ja ikkunan auki heidän suuntaansa! Topin tunnelmoima " olet kaikkeni" kaikui maisemassa ja se auttoi. Viesti meni perille :)

      Kakkapääleikki on siitä kiva, että sitä voi leikkiä ihan jokainen - se on maailman helpoin leikki - ,vaikka aion kyllä jatkossa pysytellä aikuisella polulla.

      Ihanaa syyskuuta Tiia :)

      Poista
  7. Voi kurjuus, tuollainen kyllä ärsyttää .Ihanat kuvat jälleen Marianna, ja oikein kaunista syyskuuta sinulle.

    VastaaPoista
  8. Tuollaisen sulattaminen vie kyllä oman aikansa. Onneksi keksit kaikenlaisia ratkaisuja tilanteen hallintaan.
    Niin ihanat hämyisät syyskesän tunnelmakuvat ja suloiset hasselpähkinät.
    Tsempillä eteenpäin 👍
    T Maija myrskyluodolle@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija <3
      Kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu ja oma sietokyky ulkopuolisia ärsykkeitä vastaan kasvaa taas ;)

      Nautitaan syksystä, joka alkoikin harvinaisen kauniina <3

      Poista
  9. Oi ei. Ymmärrän sinua täysin. Meillä on täällä niin tiukat vaatimukset lupien suhteen, että suunnittelemamme piharakennus ei toteutunut, kun naapuri ei antanut suostumusta. He olisivat halunneet että rakennamme vajan viisi metriä toiseen suuntaan, jolloin olisimme joutuneet kaatamaan puita tontiltamme. He kun eivät pihapuistamme pidä, roskastavat kuulemma heidän rännejä liikaa. No, vajaa emme siis saaneet rakentaa, ainakaan toistaiseksi.
    No, nyt meni hieman asian ohi kommentointi. :)
    Ymmärrän tilanteenne, en itsekään haluaisi että naapurissani olisi tähystystorni tai epämääräinen puutarhasisustus!
    Mukavaa syyskuuta kuitenkin sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ymmärrän kyllä sinunkin harmituksesi, sillä tuossa teidän jutussanne tuntuu, että naapuri halusi vain olla vaikea.

      Meidän mökkinaapurimme terassi on luultavasti tehty lupaa hakematta, koska emme naapurivaroitustakaan saaneet. Täälläkin on aika tarkka laki.
      Oli miten oli, olemme nyt tehneet omalta osaltamme kaiken mahdollisen tilanteen korjaamiseksi ja uskomme, että aika kasvattaa rajalla olevat puut ja pensaat.

      Epämääräinen sisustaminen ja siivoamattomuus ovat ainakin osittain poissa näkyvistä, kun saamme seinämme ensi viikolla pystyyn. Eilenkin terassilla pyörivät tyhjät muovipussit ja erilaisia tuoleja taisi olla laskujeni mukaan seitsemää sorttia. Idea lienee täyttää se valtava terassi, eli tuoda sinne paljon tavaraa. Hui miten verkkokalvoihini koskeekaan!

      No, hyvää syksyä Kaisa ja toivotaan, että saatte piharakennuksen vielä joskus (kenties naapuri jonakin päivänä muuttaa pois).

      Poista
  10. No voi harmitus ei tähän muutakaan voi sanoa.

    VastaaPoista
  11. Voi Marianna ymmärrän kyllä miltä tuntuu. Voi HÖH!!!
    Halit vuonoon <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valohoitoa psori-käsille ja mielelle :)

Syyspäivän throw back huhtikuun hetkiin

Kreikkalaiset tuliaiset