Vuonon kimallus

Vuonon kimallus

tiistai 21. toukokuuta 2019

17. mai maalla


Kun lapset olivat pieniä, olivat 17.mai:t (Norjan kansallispäivä) yhtä hulinaa. 
Päiväkodin ja koulun paraatiin kiiruhdettiin jo aamuvarhaisella ja niihin lähtöä edelsi JOKA VUOSI jonkinlainen kaaos ja hässäkkä. 
Hyväksi vakuutetut kengät saattoivatkin yht'äkkiä kiristää, kansallispuvun essuun lätsähti hilloläiskä, hiusnauhat olivat kadoksissa tai koulurepun pohjalta löytyi lappu, jossa pyydettiin toimittamaan kakku koulun juhlaa varten! 
Paraatit kuljettiin joko sadesäässä tai kuumuudessa, mutta kuitenkin aina yhtä suurella innolla, laulaen ja hurraa -huutoja huudellen. 
Koulujen torvisoittokunnat puhalsivat tahdit, usein hieman nuotin vierestä ja paikallisen vanhainkodin edessä paraati pysähtyi kansallislaulua laulamaan. Iloiset ja hivenen liikuttuneet vanhukset yhtyivät lauluun, liput liehuivat ja kaikki vilkuttivat kaikille.
Olen kulkenut paraatissa vastuullani kokonainen luokka, järjestänyt kilpailuja koulun pihassa ja leiponut niitä kakkuja....niin monia kakkuja.
Koulun ohjelman jälkeen kiiruhdettiin lähes joka vuosi kaupunkiin, lounaalle ja markkinavilinään, suurempia paraateja katsomaan ja ilmapalloa ostamaan.
Hauskaa oli aina, kommelluksista ja kantapäihin ilmestyneistä vesikelloista huolimatta :) 


 Nyt, kun lapsemme ovat nuoria aikuisia ja heillä on omat menonsa, on kansallispäivän juhlinta täällä meillä aivan toisenlaista. 
Heräämme kunnialaukauksiin, jotka ammuttaan aamulla kello seitsemältä, syömme juhla-aamiaisen ja 17.mai:n osuessa viikonloppuun, kuten tällä kertaa, matkaamme maalle.

Vehreä maalaistie, karitsat ympäröivillä niityillä, sinisenä kimaltava vuono, liput saloissa ja lehtivät metsät......sen kauniimpaa kansallispäivämaisemaa ei taatusti olekaan.
Torpallamme nautimme rauhaisasta juhlatunnelmasta, hellepäivästä, hyvästä ruuasta, pääskysistä päidemme yllä, kukkivista syreenipuista ja meren raikkaasta tuoksusta.


Kaikella on aikansa ja jokainen aika on omalla tavallaan hienoa. 
Tämä rauha on hienoa ruuhkavuosien jälkeen, vaikka kyllähän sitä vieläkin tyttärien kanssa meseiltiin päivän kuulumisia ja niihin kantapäiden vesikelloihin (joista sain kuviakin) tarvittiin edelleen äidin neuvoja.Juhlaa maalla

Ja miten ihana iltakin saatiin.
(kuu-kuva otettu alkuviikosta)"Mitä? Joko sä kuvaat? En ollut vielä valmis."" No nyt. Ota nyt."" Joko meillä on ruokapaussi? Niin ihanaa tuomea tässä, että täytyy ihan maistaa..."
Ihanat naapurit meillä, eikö vaan?


Syreeni kukkii! Ai miten sen tuoksua rakastankaan! 
Se tuo mieleeni mummolan pihan, rakkaan mummoni ja lapsuuden kesät. 


Viinimarjakin kukkii jo.
Tuomi ilta-auringossa.Klematis valmiina kukkimaan.
Ruusuista ensimmäisenä kukkii kurtturuusu rugosa, mutta muissakin ruusuissa on jo nuppuja.
Viikonloppu maalla meni suunnilleen näissä merkeissä ja uimassakin kävin useamman kerran. Mittasin meriveden lämpötilaksi 14 astetta.

Kuten edellisessä postauksessani jo totestin, haluaisin jarruttaa kesän edistymistä juuri nyt, kun luonto on kauneimmillaan. 

Tämän omenankukan myötä - hyvää toukokuun loppua teille kaikille!
Nautitaan lämmöstä, kesän saapumisesta ja lomien odotuksesta.
Tämä on hienoa aikaa.


Voikaa hyvin, 

Marianna

17 kommenttia:

 1. Niin totta! Kesän kynnyksellä oleminen on ihan parasta aikaa. Hieman saadaan jo maistiaisia tulevasta, mutta ei mahan täydeltä :-) Täällä Turun seudulla on ollut hirmuiset helteet alkuviikon ajan. Eilen iltapäivällä mittari näytti 28 astetta, kun lähdin töistä kotiin. Huh, Huh! Vähempikin riittäisi. Luonto kaipaa nyt kipeästi vettä, onneksi sitä on luvassa jo huomiseksi.
  Ihania perinteitä kuuluu Norjan kansallispäivään! Ainutlaatuinen yhteisöllisyyden tunne on ihan käsin koskelteltavissa. Sinulla on kauniita muistoja ajalta, jolloin lapset olivat pieniä. Vaikka täytyy sanoa, että ei nykytilanteessakaan mitään vikaa varmasti ole :-) Kaksin maalla vietetty aika kuulostaa ihan super ihanalta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se ihanaa ja erilaista, kuin mitä aiemmin!

   Minä niin toivon Turkuun kaunista heinäkuuta, joskaan en liian kuumaa :)
   Meillä on edessä aika lailla ohjelmaakin, joten sellaiset 20 astetta olisivat ihanteelliset.

   Mukavaa viikkoa <3

   Poista
 2. Kyllä hiljaisuus on nautittavaa. Kuten sanoit aikansa on kullakin.
  Meillä alkaa olla lastenlasten kohdalt pian kans ruuhkavuodet ohi, mutta vielä muutama vuosi tarvitsevat hoivaa, ei ihan yksin kotiin voi jättää.
  Se ei kuitenkaan ole meidän tehtävä, joskus vain ja se on mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikella on todellakin aikansa ja eiköhän sitä muutaman vuoden kuluttua olla lastenlasten paraatissa täälläkin :) Toivottavasti ei sentään ihan lähi vuosina.

   Mukavaa viikkoa sinulle <3

   Poista
 3. Raikkaita kauniita alkukesän kuvia ja nostalgisia muistoja. Muistelin tuossa kansallispuku-kuviasi muutaman vuoden takaa. Tykkään niin kovasti Norjan lipun väreistä.
  Ihanaa rauhaa teillä siellä maalla. Meillä on tässä alkamassa uudet ruuhkavuodet isovanhempien roolissa, mutta sekin on ollut tosi kivaa tähän asti ;-)
  Syreeni on kyllä ehdottomasti yksi lempikukistani. Ja se tuoksu! Muistoja koulujen kevätjuhlista, lakkiaisista ja syreenimajoista. Oijoi.
  Suloisia päiviä Vuonoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena ja kyllä, syreeni on sellainen muistojen kukkatuoksu!

   Lastenlapset saavat varmasti meidätkin taas jonakin päivänä paraatipuuhiin, mutta tämä rauha on juuri nyt aivan ihanaa!
   Teinivuodet ovat ohi, joten meillä on jälleen vapaus olla ja mennä, ihan kuin nuorena vaan :D

   Ihanaa viikkoa sinulle Leena!

   Poista
 4. Hienoja muistoja.OLen aikoja sitten voittanut Norjassa asuvan Tuulan, joka ennen bloggaili, arvonnassa sellaisen Norjan itsenäisyyspäiväjutun, joka edelleenkin on minulla. Norjassa on hyvä vuodenaika viettää itsenäisyyspäivää, ihan kuin täälläkin; Suomessa sää ja pimeys tekee itsenäisyyspäivästä paljon vakavemman.Kauniita kuvia taas:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vuodenajalla on tässä asiassa suuri merkitys!
   Norjassa 17.mai on vähän niinkuin vappu, se avaa kesän ja valoisan ajan, joten sitä on helppo juhlia iloisesti.

   Mukavaa viikkoa Jael!

   Poista
 5. Voi Marianna, liikuttavan ihania muistoja avasit! Kaikelle on todellakin aikansa, läpikäyn tätä teemaa nykyään varsin usein aikuistuvien tyttärien rinnalta, toisaalta niin haikeana ja sitten taas toisaalta iloisena.

  Olen ihastellut, miten varhain teillä siellä kevät onkaan alkanut verrattuna tänne Suomeen. Perässä tullaan ja nyt meillä kukkivat jo tuomi, kirsikankukat sekä syreenit. Kohta puutarhan omenapuut aloittavat myös kukintansa, joten vallan ihanaa aikaahan tämä meilläkin on.

  Nautitaan ja iloitaan näistä lumoavista kevätkesän hetkistä. Voi hyvin siskonen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautitaan Hannah ja hei, onnea meille maailman mestareille <3

   Kevät vaihtuu nyt kesäksi ja kohta on vuoden valoisin aika - ihanaa!

   Voi hyvin ystävä kallis <3

   Poista
 6. Niin suloisia muistoja kansallispäivän vietosta ajalta, jolloin lapset olivat pieniä. Nyt on aika viettää juhlaa toisella tavalla ihanassa kukkaisympäristössä maalla lampaiden jutustelua kuunnellen.
  Kauniita toukokuun viimeisiä hetkiä Sinulle ❤️🌞

  VastaaPoista
 7. Niinpä, kaikella on aikansa.

  Ihanaa toukokuuta sinulle <3

  VastaaPoista