Hyvää uutta vuotta

Tuttu näky vuonossa vuodesta 1961 - lautta matkalla Tausta Stavangeriin tai Stavangerista Tauhun. Meidän "mökkilauttamme". 
Se ikäänkuin kuuluu vuononmaisemaan ja sen mukana kulkevat niin työmatkalaiset, turistit, mökkiläiset kuin rehutankkiautoja seuraavat linnutkin. 
Sen kioskista saa maailman parhaat makkarat. 

Maanantaina, klo 12, se irroittaa köytensä satamasta viimeisen kerran ja valtava pala rannikon kulttuuria katoaa historiaan.
Tilalle avautuu maailman pisin ja svyin merenalainen tunneli, Ryfast, joka on 14,3 km pitkä ja 292 m merenpinnan alla.
Olemmeko innoissamme? 
No tjaa.....

Tunneli nopeuttaa mökkimatkaamme aika lailla, sillä 40 min. kestävän lauttamatkan sijaan, ajamme nyt tunnelin läpi noin 12 min., eikä meidän tarvitse enää odotella lauttajonoissa tai suunnitella aikataulujamme lauttojen mukaan. 
En kuitenkaan voi sanoa, että 80 km tuntivauhti merenalaisessa tunnelissa 14 km ajan kuulostaa mitenkään kauhean mukavalta. Mielummin katselisin vuonomaisemaa kahvikupin äärellä.

No, viikinki näkee asiassa lähes vain hyviä puolia, sillä peräkärrystä (joka meillä on varsin usein mukanamme) ei tarvitse enää pulittaa lisämaksua, eikä tunnelin tiemaksu ole lauttamaksua juurikaan korkeampi. Tunneli 112,-, lautta alennuskortilla 91,-.
Hänen työmatkansa mökiltä nopeutuu, joten voimme olla mökillä yhä enemmän - lähes aina - ja vieraidenkin on helpompi tulla kylään. 
Juu, kaikki tämä on hienoa, mutta kuitenkin.....lautta kuuluu vuonomaisemaan, se on minun mielipiteeni.Kuvasin lautan maisemassaan perjantaina ja miten sattuikin, aurinko ilmestyi valaisemaan muuten niin hämärää maailmaa juuri tuolla hieman nostalgisella hetkellä.
Aurinko viihtyi täällä koko perjantain, joten lauttakuvauksen jälkeen istuimme Linuksen kanssa terassilla glögistä ja auringosta nauttien. Samalla pohdiskelin tätä alati muuttuvaa maailmaamme, jossa vanhalle ja verkkaiselle ei tilaa oikein ole. 
Välillä koen olevani itsekin kuin tuo lautta. Aikansa palvellut ja nopeasti unohdettu.
Perjantain aurinko ylettyi sisälle asti ja teki niin tavattoman hyvää meille pimeydessä kulkijoille.Tämä joulukuu on ollut yksi pimeimpiä muistamiani, eikä aurinkoa ole nähty kuin pieninä pilkahduksina silloin tällöin. 
Kaipaan valoa ihan valtavasti ja iloitsen nyt joululahjaksi saamastani päivänvalolampusta, jota aion käyttää ihan päivittäin (se on päällä tälläkin hetkellä).
Valokuvaamiseen kaipaisin kuitenkin sitä aivan oikeaa, auringon luomaa valoa, sillä olen totaalisen kyllästynyt näihin siniharmaisiin sävyihin ja ikuiseen hämärään, jossa myyrien tapaan vaellamme.

Kevättä kohden siis! Onneksi! 

Me pakkailemme täällä nyt mökille lähtevää rahtia (viikinki ja sen peräkärry), sillä vietävää on uudesta jääkapista lähtien :)
Minä erehdyin sitäpaitsi eilen vintage-tavaroita ihastelemaan, ihan vain katselemaan.....ja pakkasin sen jälkeen autooni gustavilaistyylisen tuolin, englantilaisen taulun ja kuparisen reikäkauhan ...voi apua!  
Romureetta ei pääse tavoistaan.Kiitos teille kaikille kuluneesta vuodesta ja 
OIKEIN HYVÄÄ JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA! Appeni tuossa naurahti, että hänpä se aloittaakin 20-luvun nyt toista kertaa.
Aika saavutus sekin! 


Godt Nytt År,

MariannaKommentit

 1. Kiitos samoin sinulle Marianna oikein hyvää uutta vuotta ja uutta vuosikymmentä

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 3. Niin Hyvää uutta-vuotta 2020 sinulle sinne upeisiin maisemiin täältä turusta, tänään paistoi kuin kevät aurinko ja tammikuu alkaa lumettomana, ei tietoakaan koska lunta tulee, kun on melkein kesälämpö tiloja eli +7 astetta tällä viikolla. Minulle tuli tilaisuus käydä turun synagoogassa, jos et ole koskaan käynyt sisällä, niin kuvia voit katella nyt blogista, sinne ei muutenkaan koskaan pääse, kun ei ole mitään avoimia ovia,kyllä kaupunki himoitsisi purkaa rakennuksen, mutta se on suojelukohde, ja kun niitä ei ole kuin 2 koko suomessa.ok.tuli vähä pitkä teksti.

  VastaaPoista
 4. Kävinkin jo lukaisemassa juttusi synagogosta ja olikin mielenkiintoista päästä kurkistamaan sisälle kauniiseen rakennukseen.

  Meilläkin on hyvin keväistä, lämmintä ja ikävä kyllä, sateista.

  Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle <3

  VastaaPoista
 5. Huippuhelpotus tuo tunneli, toki on siinä lauttamatkassa taatusti ollut oma viehätyksensä ja kun nuo teidän maisemat ovat kauneinta mitä voi maailmassa olla.

  Oikein sydämellistä uutta vuotta ihana Marianna. <3 Kaikkea hyvää uudelle vuodelle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt vasta vastailen...huh, miten viiveellä!

   Hyvää helmikuuta Tiia <3

   Poista
 6. Upeita kuvia, aiheuttivat kaukokaipuun välittömästi. Sitä ei auta potea. Pikemminkin täytyy kääntää katse kevättä kohti. Kaikkea hyvää uudelle vuosikymmenelle!

  VastaaPoista
 7. Voi sääli, että tuo lautta lopettaa liikennöinnin! Tunnelilla on tietysti puolensa ja puolensa. Onhan se kelloon tuijottaminen välillä ärsyttävää, kun pitää ehtiä johonkin tiettyyn lauttaan, mutta toisaalta meidän kolmen lautan mökkimatkamme irrottaa tosissaan meidät arjesta ja on kuin matkustaisimme ulkomaille. Meidänkin mökkimatkalle ensimmäiseen lauttaväliin on suunniteltu siltaa. Se jakoi mielipiteitä. Nyt on hyvä iso lautta, joka nielee sisuksiinsa puolitoista km autoja. Ruuhkat ovat helpottuneet. Myös rikollisuus on vähempää. Kun pois on aina tultava lautoilla, on kiinni jääminen todennäköisempää. Hitaasti matkaaminen mökille on nautinnollista, mutta, niin, tietysti suoralla autoyhteydellä on myös hyvät puolensa. Niin tai näin, pääasia, että pääsee mökille.
  Sitten vielä niin tunnistan tuon Romureetan itsestänikin ja ymmärrän Sinua oikein hyvin!
  Minun äitinikin elää jo toisen kerran - 20-lukua! Hyvää uutta vuotta ja vuosikymmentä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se on tuokin, että mökkivarkaiden kulku helpottuu niin ikään. Ikävä varjopuoli.

   Nyt on myönnettävä kyllä se, että tuntuu kivalta ajaa nopeasti maalle :)

   Mukavaa helmikuuta <3

   Poista
 8. Luin juuri uutisen, jossa kerrottiin, että Norjassa on parikymmentä astetta lämmintä! Saavuttiko lämpöaalto teidänkin hoodit?
  Ihanaa alkanutta uutta vuotta! Toivon sinulle terveyttä, hyvinvointia, iloa, onnea ja rakkautta, totta kai <3

  VastaaPoista
 9. Kaunista ja onnellista uutta vuosikymmentä myös Vuonoon. Sekä valoisia päiviä alkaneeseen tammikuuhun ja valokuvailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena ja hyvää helmikuuta <3 Pahoillani viivästyneestä vastauksesta.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän kuulumiset

Tammikuisia valonpilkahduksia

Kameraan kertynyttä, eli helmi-toukokuuta 2022